Путін панічно боїться повстання «гаражників», - Die Welt

Путін панічно боїться повстання «гаражників», - Die Welt
Фото з відкритих джерел

Жорсткий Путін стає вкрай повільним і боязким, коли мова заходить про реформи, що можуть призвести до невдоволення населення

У Росії існує дві економіки - легальна і тіньова. В останній зайнято близько 20 млн росіян: хтось робить меблі, хтось ремонтує автомобілі, шиє одяг або стриже - і ніхто не платить податків. Російський президент Володимир Путін хоче вивести мільйони росіян з тіньового сектора в легальний, але це «досить ризикований проект», йдеться в матеріалі німецької газети Die Welt.

«Те, що Путін звернув увагу на цих людей, не випадково. Для цього є дві причини, - розповідає автор. - Перша полягає в тому, що державі, що впродовж двох останніх років переживає рецесію, необхідні гроші».

Найнижча точка кризи пройдена, стверджують в РФ, і в поточному році скорочення ВВП складе всього 1,2% проти спаду в 3,7% в минулому. «Але, оскільки у влади більше немає величезних доходів від продажу нафти, газу і сировини, а доступ до іноземних ринків капіталу обмежений, вони шукають нові джерела надходжень», - йдеться в статті.

«Гаражна економіка» має давні традиції в Росії. Її коріння сягає часів Радянського Союзу, коли чоловіки і жінки використовували будь-який вільний простір, щоб спробувати «на коліні» зробити те, що було в дефіциті при плановій економіці, йдеться в статті. Деякі застрягли в цьому досі. На відміну від юридичних компаній, бізнес таких «гарапників» неможливо продати - тільки знищити його або відняти.

«Зрозуміло, «гаражники» не зможуть вирішити проблему дефіциту коштів у скарбниці, але вони могли б внести певний внесок у вирішення проблеми, в тому числі тому - і це друга причина Путіна - що їх дуже багато», - продовжує Штайнер. Як випливає з опитування Російської академії держслужби при президенті РФ, в тіньовому секторі російської економіки зайнято 30 млн чоловік, іншими словами, близько 40% працездатного населення Росії. Більш того, ще в 2013 році віце-прем'єр Ольга Голодець стверджувала, що їй невідомо, де і ким працюють 38 млн росіян. Згідно даних експертів Вищої школи економіки, кількість зайнятих в тіньовій економіці становить від 17 до 18 млн осіб.

«Але насправді ніхто не знає, як люди відреагують на те, що влада візьметься «за їхні кошти виживання», - йдеться у матеріалі. Так, соціолог Симон Кордонський прогнозує соціальну напруженість. Губернатор Володимирській області Світлана Орлова взагалі заявила, що влада ризикує спровокувати «цілу революцію». 

«Через це цілком можливо, що пропозиція Путіна так і залишиться пропозицією, - підсумовує видання. - Незважаючи на всю жорсткість, яку намагається демонструвати Путін, він стає вкрай повільним і боязким, коли мова заходить про реформи, що можуть призвести до невдоволення населення. У зв'язку з цим до президентських виборів 2018 року жодного усунення тіньової економіки, підвищення пенсійного віку або радикальної боротьби з корупцією не буде».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: