Путін співпрацює з багатьма європейськими екс-політиками - австрійські ЗМІ

Путін співпрацює з багатьма європейськими екс-політиками - австрійські ЗМІ
Володимир Путін та Герхард Шредер

Метод, що дозволяє заманити впливових екс-політиків на свій бік з метою реалізації російських інтересів, отримав назву «шредеризація»

«Від Герхарда Шредера до Альфреда Гузенбауера: шеф Кремля співпрацює з багатьма європейськими екс-політиками. Навіщо це Путіну?», - запитує австрійська газета Kurier.

«Так, звичайно, ми друзі», - постійно повторює Герхард Шредер, коли його запитують про Володимира Путіна. «Він любить розповідати про задушевні бесіди з російським президентом або спільно проведений Святвечір (...). Однак про те, що ще об'єднує його з шефом Кремля, він говорить з меншою охотою. Він небагатослівний, коментуючи свою роботу в компанії, що займається будівництвом газопроводу «Північний потік». Той факт, що він домовився з Путіним про свою участь у проекті в 2005 році за 10 днів до виборів у Бундестаг, щоб незабаром після них зайняти місце в наглядовій раді консорціуму, тоді багатьох неприємно здивував. Тепер аналогічну реакцію викликає і новина про те, що 73-річний екс-канцлер може зайняти місце в раді директорів найбільшої російської нафтової компанії «Роснефть» вже восени цього року», - йдеться в статті.

Як йдеться у публікації, проблемою є не тільки те, що Шредер, за деякими даними, буде заробляти на новій посаді до 3 млн євро на рік у концерні, поглинути частину концерну ЮКОС, що належав особистому ворогу Путіна Михайлу Ходорковському.

«Проблема і в тому, що напівдержавний концерн «Роснефть», глава якого Ігор Сечин входить в коло силовиків з найближчого оточення Путіна, є у списку санкцій ЄС», - зазначає видання. Багато хто побоюється того, що «екс-канцлер, який досі користується певним впливом в СДПН і невпинно виступає за скасування антиросійських санкцій, може стати довгою рукою Путіна в Європі», передає Kurier.

«Метод, що дозволяє заманити впливових екс-політиків на свою сторону з метою реалізації російських інтересів, отримав назвау«шредеризація» - опозиція нерідко піддає його критиці. Так, в компанії з будівництва газопроводу «Північний потік» задіяний колишній прем'єр-міністр Фінляндії Пааво Ліппонен, а Річард Робертсон, в минулому генсек НАТО, працює в нафтовому концерні ТНК-ВР – «лобістів в путінських проектах» свого часу в інтерв'ю викривав заклятий ворог шефа Кремля Борис Нємцов», - передає видання.

«Ніякий не лобіст, каже екс-канцлер Австрії Альфред Гузенбауер, який з весни цього року обіймає посаду в наглядовій раді російського аналітичного фонду «Діалог цивілізацій» зі штаб-квартирою в Берліні. Його директор, екс-глава ВАТ «РЖД» Володимир Якунін - не тільки давній соратник Путіна, а і знайомий Гузенбауера».

«Ми знаємо один одного більше 10 років», - зазначив у розмові з виданням екс-канцлер Австрії. Гузенбауер не розуміє закидів на адресу фонду, що той нібито є частиною «гібридної війни проти Заходу». Йому, стверджує екс-політик, ніхто не диктує, що і коли говорити.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: