Путіну необхідно знайти причину для конфлікту з Трампом – The Guardian

Путіну необхідно знайти причину для конфлікту з Трампом – The Guardian
Фото ЕРА

Кремль ризикує лишитися без «американського ворога», якого роками звинувачували у всіх проблемах росіян

Російська влада може тепер лишитися без «американського ворога», якого роками звинувачували у всіх проблемах росіян. Попри всі слова взаємного захоплення між Володимиром Путіним і Дональдом Трампом, настрої після оголошення результатів у Росії можна швидше назвати спантеличенням, ніж ейфорією, пише The Guardian.

Однак чиновники високого рангу відреагували на новини насторожено. Прем'єр-міністр Дмитро Медведєв сказав, що у Росії є значно важливіші проблеми, щоб перейматися перемогою Трампа. Міністр закордонних справ Сергій Лавров закликав росіян почекати, коли новий президент почне діяти, а не фокусуватися лише на його риториці. А прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков прокоментував, що ще рано говорити, чи перемога Трампа покращить американсько-російські відносини, як зараз в найгірші з часів закінчення Холодної війни.

«Навряд чи хтось з російських політиків захоче це визнати, але Росія була значно краще підготовленою до перемоги Хілларі Клінтон. Адже так збереглася б американська зовнішня політика, а заодно і опозиційна риторика, яку російські політики використовують вже кілька років», - йдеться в статті.

Автор зауважує, що попри висловлення підтримки Трампу, російська пропагандистська машина не чекала, що він переможе. Коли виборчі дільниці в США відкрилися, Симонян написала на своїй сторінці в Twitter: «Спочивай з миром, демократіє!».

Переконання, що американські системі не можна довіряти, стало популярним з 2012 року, коли Путін став президентом Росії втретє. Згідно з російською пропагандою, США занурили Ірак, Лівію і Сирію в хаос, і тепер хочуть, щоб і Росія теж спіткала така ж доля. А Путін нібито єдиний, хто здатен стримати Америку і врятувати росіян від катастрофи. Москва також звинувачує Вашингтон у початку Євромайдану в Україні, у підтримці російської опозиції і підштовхуванні Європи до запровадження санкцій, які насправді введені у відповідь на російську агресію проти України. Впродовж останніх п'яти років розмови про «американського ворога» увійшли в повсякденне життя росіян. Наклейки з образливими словами на адресу президента Барака Обами стали дуже популярними серед автомобілістів, а в сфері обслуговування: від кафе до перукарень – можна нерідко побачити оголошення, що «Обаму тут не обслуговують».

«Перемога Клінтон дозволила б зберегти ці настрої. Але переміг Трамп, і це нищить цю риторику. Російські депутати аплодували республіканцю,  не розуміючи, що насправді він підриває їхню політичну систему, якій тепер доведеться вирішити, як рухатися далі тепер, коли Америка більше не ворог», - йдеться в статті.

Автор додає, що існує і інша проблема. Путін завжди займав позицію прихильника неоконсервативного тренду, який народився з невдоволення світовим порядком в 21-му столітті. Путін «обожнює» сварити Захід за надмірний інтерес до прав меншин, за політику в сфері біженців і інших ліберальних проблем. І тепер, коли Захід теж змінив своє ставлення до цих проблем, Кремль не знає, що йому робити. Російські владі був потрібен Трамп, але в ролі переможеного, а не переможця. Так вона змогла б продовжувати протистояти міжнародному панівному порядку, а не бути його частиною. «Тепер головною зовнішньополітичною метою Путіна повинен стати конфлікт з Трампом, тому що без цього Кремлю більше не буде кого звинувачувати в російських проблемах окрім самої Росії», - йдеться в статті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: