Рада ЄС не змогла домовитися про безвізовий режим для України, Грузії, Косова і Туреччини

Рада ЄС не змогла домовитися про безвізовий режим для України, Грузії, Косова і Туреччини

Представники преси називали головними противниками рішення Німеччину, Італію і Францію.

На засіданні Ради ЄС з юстиції і внутрішніх справ, що відбулося у п'ятницю в Люксембурзі, міністри країн Євросоюзу не змогли домовитися про лібералізацію візового режиму для Грузії, України, Косова і Туреччини. Про це заявив на прес-конференції після засідання ради держсекретар Нідерландів з безпеки та юстиції Клаас Дейкхоф, пише «Інтерфакс».

«Ми говорили про лібералізацію візових режимів, відзначивши досягнутий прогрес по всіх пропозиціях, включаючи Туреччину. Але ми ще не прийняли рішення, так як деякі держави ЄС поки бачать ряд проблем, що не дозволяють дати згоду. Ми продовжимо працювати з метою досягти згоди з чотирьох досьє (Грузії, України, Косово і Туреччини - ред.), як тільки ці країни виконають всі критерії», - сказав він.

Дейкхоф відмовився відповідати на запитання журналістів про те, які країни ЄС заперечували проти рішення про безвізовий режим і які аргументи вони приводили, хоча самі представники преси називали головними противниками рішення Німеччину, Італію і Францію.

Член Єврокомісії з внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос, який теж брав участь у прес-конференції, в свою чергу сказав: «У нас відбувся обмін думками за пропозицією Комісії щодо лібералізації віз для Грузії та України, Косова і Туреччини. Комісія була абсолютно прозора у своїх рекомендаціях, і я сподіваюся, що буде досягнутий прогрес в Раді ЄС і в Європарламенті, і це буде скоро».

Пояснюючи, як проходить процес обговорення візової теми, Дейкхоф зазначив: «Головування (Нідерландів в Євросоюзі - ред.) вважає, що важливо з'ясувати, в чому суть проблеми, щоб працювати над її вирішенням». «І ми поки працюємо над схваленням лібералізації віз для Грузії. Що стосується інших країн (з чотирьох претендентів - ред.), деякі не виконали встановлені критерії. Потрібно почекати, щоб комісія дала «зелене світло». Але віхи розставлені, і ми не збираємося зупинятися на цьому успішному шляху», - продовжив нідерландський держсекретар.

«У цьому дуже довгому процесі, справа іноді зупиняється. Візьмемо випадок Грузії, яка була зовсім близька до угоди, а потім процес встав. Єдине, що треба робити, - це голосувати. Якщо немає більшості, то треба буде працювати, щоб усунути останні зауваження», - додав він.

Аврамопулос визнав за необхідне повторити позицію Єврокомісії Грузії: «Що стосується Грузії, комісія була надзвичайно ясна у своїх рекомендаціях. На нашу думку, всі умови виконані. Всі еталони Грузією дотримані. Звичайно, є кілька членів (Ради ЄС - ред.), які не повністю ще переконані. Але можу вам сказати, що ми продовжуємо чинити тиск на користь укладення угоди якомога швидше».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: