Рада розгляне законопроєкт про захист дітей від сексуального насильства

Рада розгляне законопроєкт про захист дітей від сексуального насильства
Комітет з питань правоохоронної діяльності розраховує, що у найближчі два пленарні тижні Верховна рада розгляне відповідний законопроект №3055

Відповідний законопроєкт має розглянути Верховна Рада

В Україні можуть посилити захист дітей від сексуального насильства. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Голова комітету Денис Монастирський підкреслив, що Інтерпол нещодавно оприлюднив інформацію про те, що саме через пандемію коронавірусу спостерігається зростання кількості сексуальних злочинів щодо дітей.

У документі прописаний принцип, за яким у разі, якщо вік особи не встановлено, але є підстави вважати, що особа є дитиною, до встановлення віку їй надається захист, передбачений для дитини згідно з законодавством про охорону дитинства.

Конкретизуються заходи щодо захисту дітей, які постраждали від сексуального насильства або стали його свідками, зокрема щодо порядку виявлення таких дітей, проведення опитування постраждалої дитини за дружньою до неї методикою.

У Кримінальному кодексі планують прописати, що обчислення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності розпочинається з дня досягнення повноліття потерпілою дитиною.

Кодекс також доповнюють складами злочинів:

  • стаття 155 – вчинення дій сексуального характеру з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку;
  • стаття 1561 – домагання дитини для сексуальних цілей;
  • стаття 3011 – свідоме одержання доступу, придбання, володіння, виготовлення або розповсюдження дитячої порнографії;
  • стаття 3012 – свідоме одержання доступу до дитячої порнографії, володіння нею, її придбання, ввезення, виготовлення, збут або розповсюдження.

У Кримінальному процесуальному кодексі передбачається, що кримінальні справи щодо злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої або неповнолітньої особи здійснюють невідкладно і розглядають у суді першочергово.

У документі також запроваджуються додаткові гарантії врахування найкращих інтересів дитини при проведенні допиту.

До слова, дитячий омбудсмен Кулеба зазначив, що кожна п’ята дитина в Україні потерпає від сексуального насильства.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: