Референдум в Македонії: нову назву підтримали понад 90%

Референдум в Македонії: нову назву підтримали понад 90%
Супротивники зміни, які закликали до бойкоту референдуму, святкують свій «успіх»
Фото: Reuters

Проти зміни назви проголосували 5,63 %

На референдумі про нову назву Македонії цю зміну підтримали понад 90 відсотків його учасників, та сам референдум вважається таким, що не відбувся, свідчать результати Державної виборчої комісії за результатами підрахунків голосів із 97,5 відсотків дільниць.

За підтримку зміни назви країни на цей час проголосували 91,38 відсотка учасників, проти були 5,63 відсотка. Але явка склала лише 36,83 відсотка; для того, щоб референдум був визнаний чинним, у ньому мали взяти участь не менш ніж 50 відсотків від усіх зареєстрованих виборців. Голова Держвиборчкому Олівер Деркоський уже заявив: «Очевидно, що на цьому референдумі рішення не ухвалене».

На референдум було винесене питання: «Ви підтримуєте членство в ЄС і НАТО, приймаючи Договір між Республікою Македонією і Грецькою Республікою?» Цей договір, укладений у червні, передбачає зміну назви держави на Північну Македонію, після чого Греція обіцяє розблокувати вже підготований вступ країни в НАТО і переговори про її вступ до Європейського союзу.

Для того, щоб цей договір набув чинності, незалежно від результатів референдуму, парламент Македонії має внести зміну до Конституції країни про її назву принаймні двома третинами голосів законодавців.

Референдум мав статус консультативного і не тягне прямих юридичних наслідків. Але депутати парламенту заявляли, що будуть поважати його результати. Провал референдуму означає, що опозиція почуватиметься вільною у своєму голосуванні.

У парламенті Македонії 71 законодавець зі 120 готовий проголосувати за зміну; мінімально необхідні дві третини становлять 80 голосів. 49 місць опозиції достатні, щоб заблокувати конституційну зміну.

Результат референдуму викликав суперечливі відгуки і в Македонії, і у Греції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: