Рішення Польщі щодо «української» поправки буде у січні

Рішення Польщі щодо «української» поправки буде у січні
«Оголошення рішення визначено на 11:30 (за київським часом) 17 січня 2019 року», - йдеться в повідомленні суду

Як інформується, справою в суді займаються п’ять суддів на чолі з головою суду

Конституційний суд Польщі ухвалить рішення у справі подання президента країни щодо оцінки так званої української поправки в законі про Інститут національної пам’яті (IНП) 17 січня 2019 року. Про це повідомив Конституційний суд Польщі

«Оголошення рішення визначено на 11:30 (за київським часом) 17 січня 2019 року», - йдеться в повідомленні суду.

Як інформується, справою в суді займаються п’ять суддів на чолі з головою суду Юлією Пшилембською.

Як повідомлялося, закон про ІНП Польщі, що був ухвалений у парламенті наприкінці січня і підписаний президентом на початку лютого, набув чинності 1 березня. Ним передбачалося, зокрема, покарання штрафом і тюремним ув'язненням до трьох років осіб, у тому числі іноземців, які звинувачуватимуть Польщу і польський народ у злочинах нацистів у роки Другої світової війни. Ця поправка викликала різку критику в Ізраїлі та США. Також закон передбачає кримінальне переслідування за заперечення «злочинів українських націоналістів» проти громадян Польщі в період з 1925-го по 1950 роки. Ця поправка викликала негативну реакцію в Україні. Президент Польщі Анджей Дуда в лютому попросив Конституційний суд РП вивчити конституційність у тому числі й «української» поправки.

У результаті тривалих переговорів між Польщею та Ізраїлем польський парламент наприкінці червня змінив, а президент Дуда підписав нову версію закону про ІНП країни. У ній змінено положення, які найбільше критикував Ізраїль та США. Зокрема, скасовано пункт щодо кримінального переслідування осіб, у тому числі й іноземців, за «публічне і всупереч фактам» звинувачення Польщі і польського народу у злочинах нацистів у роки Другої світової війни. Натомість у законі поки що залишається «українська» поправка, яка передбачає згадку про «злочини українських націоналістів і членів українських формацій, які були колаборантами німецького третього рейху», а також визначення, чим є «злочини українських націоналістів».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: