Робота банків, постраждалих від хакерської атаки, відновлюється - Нацбанк

Робота банків, постраждалих від хакерської атаки, відновлюється - Нацбанк
Хакерська атака на банки

У Нацбанку зазпевняють, що операції с платіжними картками здійснюються у звичному режимі

Робота кількох українських банків, яка була обмежена через хакерські атаки, поступово відновлюється. Про це повідомив в.о. голови Національного банку України Яків Смолій, інформує прес-служба НБУ.

«Система електронних платежів (СЕП) Національного банку працює в штатному режимі. Триває процес відновлення роботи постраждалих банків у СЕП НБУ, - прокоментував Смолій. - Усі процесингові центри країни працюють. Операції с платіжними картками здійснюються у звичайному режимі».

Стосовно стану роботи окремих банків він зазначив, що Укргазбанк відновив роботу відділень в обмеженому режимі та деякий час здійснюватиме обслуговування клієнтів шляхом прийняття платіжних доручень на паперових носіях. Ощадбанк відновлює роботу, зокрема. і підключення до СЕП.

Національний банк рекомендує клієнтам банків звертатися до кол-центрів обслуговуючих банків або безпосередньо до їх відділень щодо статусу роботи та можливостей обслуговування клієнтів в окремо взятому банку.

Як повідомлялося, 27 червня Україну атакував масовий інтернет-вірус. Жертвами хакерської атаки стали Кабінет міністрів, Міністерство інфраструктури, Ощадбанк, Укргазбанк, Укрсоцбанк, OTP банк, Укрпошта, «Нова пошта», аеропорт «Бориспіль», WOG, KLO, мережа гіпермаркетів «Епіцентр», Чорнобильська АЕС, «24 канал».

Антивірусні компанії стверджують, що вже знайшли ліки від вірусу Petya.

Значної шкоди було завдано в Італії, країнах Центральної Європи та Ізраїлі. У Німеччині «вражена система центрального офісу компанії Nivea Beiersdorf у Гамбурзі», повідомляє телеканал ARD. У Росії під атакою опинилася державна корпорація «Роснєфть».

28 червня комп’ютерний вірус-вимагач Petya.А поширився на країни Азії. В Індії через кібератаки вийшла з ладу система управління вантажами найбільшого порту країни. Збої зафіксували і в Китаї, однак їхні масштаби не були настільки значні.

Вірус Petya.А шифрує дані на комп’ютері та вимагає викуп. Фахівці з комп’ютерної безпеки радять нічого не платити – жодних ключів після виплати грошей власники уражених комп’ютерів не отримують.

Подібним чином діяв вірус-вимагач WannaCry, від якого в травні 2017 року постраждали понад 300 тис. комп’ютерів у 150 країнах.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: