Росія планує обмін викрадених українських прикордонників на ФСБшників

Росія планує обмін викрадених українських прикордонників на ФСБшників
Українські прикордонники були викрадені ФСБ РФ

Державна прикордонна служба України намагається активізувати діалог з російською стороною, щоб отримати вичерпну інформацію про затримання прикордонників

У Державній прикордонній службі не виключають, що росіяни готуються до обміну двох українських прикордонників, які зникли на кордоні у Сумській області, на двох ФСБшників, затриманих біля Криму.

Про це заявив речник відомства Олег Слободян.

«Ми підозрюємо, що двох наших військовослужбовців, швидше за все, Росія намагатиметься обміняти на тих двох російських прикордонників, яких ми затримали кілька місяців тому на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом. Саме на цей висновок нас наштовхує небажання російської сторони йти на діалог», – сказав Слободян.

Він уточнив, що про це свідчить відмова російської сторони відразу повернути двох прикордонників з Сумщини та повне небажання обговорювати це питання.

«У рамках нормальної робочої співпраці на мирних ділянках кордону це питання вирішується впродовж однієї зустрічі протягом 1-2 діб після інциденту – якщо немає якихось обтяжуючих обставин», – наголосив речник.

«Через відмову росіян обговорювати питання повернення двох українських прикордонників в односторонньому порядку досі не відомо, де перебувають наші військовослужбовці, в якому вони стані і за яких обставин опинилися на території Росії», – додав він.

Нагадаємо, 3 жовтня під час моніторингу державного кордону на Сумщині зникли двоє прикордонників. Водночас російські ЗМІ повідомили про затримання ФСБ двох порушників, які назвались прикордонниками Сумського загону.

Російська сторона поінформувала, що затримала двох українців, які заявили, що є військовослужбовцями Державної прикордонної служби України, і попросила надати відповідні документи, які підтвердили б цих осіб.

4 жовтня перший заступник голови ДПСУ Василь Серватюк повідомив, що найближчим часом планується проведення прикордонно-представницької зустрічі, «в результаті якої очікуємо, що буде здійснено повернення українських прикордонників і за результатами розслідування з'ясовано причину їх затримання».

У п’ятницю, 6 жовтня, стало відомо, що до українських прикордонників, яких затримала російська ФСБ, не пускають дипломатів.

Прокуратурою Сумської області за фактом зникнення двох співробітників відділу прикордонної служби «Зноб-Новгородське» Сумського прикордонного загону розпочато кримінальне провадження. 

Напередодні стало відомо, що українських прикордонників, яких схопили ФСБешники, ув’язнили в Росії на два місяці.

Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал повідомив, що прикордонники були захоплені в полон під час консультативно-представницької зустрічі з колегами з РФ.

ФСБ РФ оприлюднила короткий відеозапис допиту українських прикордонників.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: