Росія відмовилася повертати Німеччині вивезені після війни цінності

Росія відмовилася повертати Німеччині вивезені після війни цінності
Фрагменти Еберсвальдського скарбу, виставка в Санкт-Петербурзі
Фото: DW

У Німеччині, за даними російських ЗМІ, зокрема наполягають на поверненні Росією Еберсвальдського скарбу

У Росії відкидають можливість повернення культурних цінностей, вивезених з Німеччини після Другої світової війни.

Про це заявив в інтерв'ю російським ЗМІ глава департаменту музеїв міністерства культури РФ Владислав Кононов.

За його словами, російські музеї іноді купують власним коштом або з бюджету раніше викрадені експонати, які потім знаходяться на американських і європейських аукціонах.

Раніше російське видання «Известия» написало, що в Німеччині наполягають на поверненні Росією вивезених після війни культурних об'єктів. Серед них знахідки археолога Генріха Шлімана та Еберсвальдський скарб - велике зібрання доісторичних золотих виробів.

Повідомляючи про це, газета послалася на посольство ФРН в Москві, яке натомість передало слова уповноваженої уряду Німеччини з питань культури і ЗМІ Моніки Ґрюттерс.

Питання про повернення предметів мистецтва, вивезених до СРСР, в 2013 році підняла канцлер ФРН Ангела Меркель. Зараз, як випливає зі слів представників німецького уряду, які наводить російське видання, Берлін «наполягатиме на проведенні переговорів з представниками уряду РФ».

У Німеччині вважають, що культурні об'єкти, які «втілюють видатні досягнення нації», не повинні використовуватися як компенсація за військові втрати, що, зокрема, підтверджують Гаазькі правила ведення війни 1907 року. Екс-міністр культури РФ Михайло Швидкой заявив, що обмін трофейними цінностями не може обговорюватися, поки між Москвою і Берліном немає «політичного діалогу».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: