Російські банки масово намагаються залишити Україну

Російські банки масово намагаються залишити Україну

Вихід російських банків з українського ринку може виявитися болючим для нашої економіки та валютного ринку, особливо якщо він відбуватиметься хаотично

З початку 2016 року російські банки перебувають в активному пошуку виходу з України, йдеться у статті «Главкома».

Позицію акціонерів цих банків загалом можна зрозуміти:

а) бізнес не йде, і банки стали збитковими. За 2013–2015 роки сумарні збитки трьох основних банків з російським державним капіталом в Україні становили близько $2 млрд;

б) ринок України перестав бути стратегічним для російського капіталу, у тому числі з політичних причин. За період 2013–2015 рр. товарообіг між Росією і Україною зменшився майже на 80%, з $45 млрд у 2012 році до $12 млрд у 2016-му;

в) здатність російського уряду вливати капітал у ці банки істотно знизилася внаслідок ослаблення російської економіки через фінансово-економічні санкції західних країн і зниження цін на енергоресурси – основне джерело поповнення державного бюджету країни.

У першій половині цього року російські державні банки були зайняті пошуком покупців для своїх дочірніх підрозділів в Україні. Однак ці спроби не увінчалися успіхом.

З огляду на розмір російських банків, а також їхнє високе становище в табелі про ранги гравців на українському ринку, зміна стратегії російських державних банків порушує питання про практичні наслідки для української економіки. Зокрема, невідомо, як бути із коштами базових і стратегічних галузей України – енергетики, металургії, хімічної промисловості, будівництва – які застрягнуть у цих банках.

Зважаючи ж на особливість політики російських банків в Україні, їхній вихід з ринку може виявитися досить болючим для української економіки та валютного ринку, особливо якщо відбуватиметься хаотично. Зокрема, їх вихід може супроводжуватися досить сильними коливаннями на грошово-кредитному та валютному ринку. Також не виключається деяке загострення проблеми з ліквідністю і оборотним капіталом у тих галузях, де ці банки мали сильні позиції. Понад те, вихід цих банків може різко поховати останню надію тих компаній України, котрі досі зав'язані на російський ринок.

Найкращим способом виходу цих банків з України є їхній продаж іноземним інвесторам. У цьому випадку вдасться уникнути виведення капіталу з країни, оскільки мова піде про заміну одного зовнішнього грошового потоку іншим.

Поряд із цим також розглядається варіант поглинання цих банків іншими місцевими банками, зокрема державними банками (Ощадбанк, Укргазбанк та ін.), великими приватними банками з українським капіталом (Приватбанк) або навіть українськими банками з іноземним капіталом. Можливість цього варіанту все-таки впирається в наявність проблеми з фінансуванням у самих українських банків, які на даному етапі проходять складний період рекапіталізації, очищення й оптимізації балансів, а також реструктуризації.

На сьогодні ж дедалі частіше говорять про можливе доведення цих банків до банкрутства і про їх закриття. Цей варіант є найболючішим для української банківсько-фінансової системи і для економіки, оскільки означає, з одного боку, включення механізму гарантування вкладу населення з відповідними наслідками для монетарної політики країни, а з іншого боку – часткову або повну втрату коштів клієнтів, у першу чергу корпоративних, у цьому процесі.

Детальніше читайте у статті «Главкома» «Російський ведмідь виходить з українського банківського сектора»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: