Російські експерти оцінили перспективи і загрози для зовнішньої політики РФ в 2018 році

Російські експерти оцінили перспективи і загрози для зовнішньої політики РФ в 2018 році
Протистояння між США і РФ може у 2018 році загостритися 
Фото: Коммерсантъ

Москва повинна буде зосередитися на управлінні протистоянням із Заходом

Аналітичний центр «Російська рада з міжнародних справ» підготував доповідь під назвою «Зовнішня політика РФ: погляд на 2018 рік». Документ із 19 сторінок мають опублікувати протягом цього тижня. Серед переліку основних загроз, які стоятимуть перед РФ у наступному році визначено: екстериторіальне використання санкцій США щодо Росії і її союзників, згортання співпраці між Москвою і Вашингтоном по решті напрямків, посилення заходів взаємного стримування із боку РФ і НАТО. Також російські експерти вважають, що США і їх союзники можуть спробувати розмити легітимність політичної системи в РФ на фоні майбутніх виборів. Про це пише російське видання «Коммерсантъ», яке отримало в своє розпорядження доповідь.

Згідно з документом, головні можливості для РФ у зовнішній політиці будуть у відносинах із ЄС протягом 2018 року. Однак при цьому простір для маневру буде обмежений. Відносини будуть розвиватися на основі моделі «вибіркового співробітництва», особливо за умови прогресу щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Тема кібербезпеки може як сприяти нормалізації відносин так і погіршенню. У випадку, якщо нормалізація відносин не вдасться, то РФ має бути зосереджена на управлінні протистоянням із Заходом.

Протистояння між США і РФ може у 2018 році загостритися і в Східній Азії на фоні різного бачення шляхів врегулювання протиріч довкола ядерної і ракетної програм КНДР. Російські експерти вірять в можливість спільно із КНР переконати Пхеньян тимчасово припинити випробування. Однак при цьому вони не вірять в можливість відмови США і їх союзників від навчань навколо Корейського півострова.

Головною темою у відносинах між США і РФ на пострадянському просторі стане питання врегулювання конфлікту в Україні – особливе протистояння буде щодо параметрів розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі. Так само російські експерти не вірять в можливість дезінтеграції України, незважаючи на внутрішньополітичну ситуацію.

РФ протягом 2018 року мала б запропонувати своїм союзникам по ЄАЕС привабливу модель економічного і політичного розвитку. Окрім того, ЄАЕС і ЄС могли б подумати про вироблення моделі неконфліктної взаємодії. Вступ в 2018 році в силу нових основоположних угод про відносини між ЄС і Вірменією, ЄС і Казахстаном не буде загрозою для російських національних інтересів. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: