Російсько-турецьке перезавантаження: Путін їде до Ердогана

Російсько-турецьке перезавантаження: Путін їде до Ердогана

Володимир Путін та Реджеп Тайіп Ердоган

Очікується підписання угоди про будівництво газопроводу «Турецький потік»

Президент РФ Володимир Путін сьогодні відвідає Туреччину з візитом, який покликаний повернути Анкарі статус ключового партнера на Близькому Сході.

Візит Путіна до Туреччини пройде за два місяці після його зустрічі з Реджепом Тайіпом Ердоганом у Санкт-Петербурзі, за якою послідувало спілкування двох лідерів на полях саміту G20 в Ханчжоу (КНР). Нова інтенсивність контактів двох лідерів, які ще недавно виглядали непримиренними опонентами по Сирії і в інших принципово важливих питаннях міжнародного порядку, свідчить про те, що російсько-турецьке перезавантаження набирає обертів, пише «Коммерсант».

Якщо зустрічі в Санкт-Петербурзі і Ханчжоу стали політичними сигналами до розблокування двосторонніх відносин, то переговори в Стамбулі повинні підвести під них міцний торгово-економічний фундамент. Підтвердженням цього стала заява міністра економіки Туреччини Ніхата Зейбекчі, який в інтерв'ю повідомив про намір сторін збільшити товарообіг до $100 млрд.

Програма візиту Путіна передбачає участь 23-му Світовому енергетичному конгресі в Стамбулі, в рамках якого російський президент також проведе переговори з президентом Венесуели Ніколасом Мадуро. Центральним же подією має стати підписання міжурядової угоди про будівництво газопроводу «Турецький потік». За словами джерел «Коммерсанта», знайомих з ходом переговорів, до кінця минулого тижня проект угоди не був повністю узгоджений, проте сторони сподіваються зробити це до початку візиту Путіна, і ймовірність підписання документа оцінюється як висока.
Очікується, що угода врегулює основні аспекти будівництва першої нитки газопроводу потужністю 15,75 млрд кубометрів газу в рік, в тому числі розподіл відповідальності сторін з будівництва сухопутної частини газопроводу на території Туреччини і питання фінансування цієї ділянки.
Друга нитка аналогічної потужності, яка може бути побудована для транзиту російського газу через Туреччину до Південної Європи, буде в документі згадана, але без подробиць. Якщо документ буде підписаний, це стане першим серйозним кроком вперед в рамках проекту, який вже майже два роки стоїть на місці.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: