Росію чекають посилені санкції, якщо вона не видасть військових, які збили МН17, - юрист-міжнародник

Росію чекають посилені санкції, якщо вона не видасть військових, які збили МН17, - юрист-міжнародник

Колишній представник України в Раді ООН Володимир Василенко проаналізував результати міжнародного розслідування катастрофи МН17

Трагедія МН17, яка сталася в результаті злочинних дій російських збройних сил, розглядається сама по собі, і ця тенденція має непокоїти світову спільноту. Про це заявив Володимир Василенко, Надзвичайний і Повноважний Посол України, представник України в Раді ООН (2006-2010рр), суддя Міжнародного Кримінального Трибуналу з колишньої Югославії (2001-2005), юрист-міжнародник під час прес-конференції в інформаційному агентстві «Главком».

«Тобто знищили Боїнг, а хто там винний, і хто несе відповідальність, - це все. Цей злочин треба розглядати в більш широкому контексті. Справа в тому, що використання зенітно-ракетного комплексу Російською федерацією сталося під час збройної агресії Росії проти України. І ця трагедія – це частина збройної агресії. Цей елемент збройної агресії з точки зору міжнародного права слід кваліфікувати як воєнний злочин, злочин проти людяності. У такому випадку відповідальність лягає на Росію, як державу, що вчинила акт агресії», - зазначив експерт.

Окрім того, наголосив Василенко, відповідальність лягає на безпосередніх виконавців цього злочину, тобто операторів цього зенітно-ракетного комплексу. В разі, якщо РФ відмовиться співпрацювати з державами, чиї громадяни загинули внаслідок цього злочину, то тоді у міжнародної спільноти з’являється додаткова правова підстава посилити санкції проти Росії.

«Зробити їх більш масштабними, щоб примусити Росію, принаймні видати осіб, які винні у цьому злочині, а також сплатити компенсацію», - додав колишній представник України у Раді ООН.

Як повідомляв «Главком», МЗС Нідерландів викликало «на килим» російського посла через критику розслідування катастрофи MH17.

Нагадаємо, 28 вересня 2016 року було оприлюднено попередні результати кримінального розслідування щодо збиття рейсу МН17. Комісія дійшла висновку, що «Боїнг» збили з території біля селища Первомайське поблизу Сніжного на Донеччині. Ця територія підконтрольна підтримуваним Росією бойовикам на сході України. Як сказано в доповіді, слідству відомі імена 100 осіб, які причетні до перевезення «Бука».

В російському МЗС назвали дані розслідування упередженими і політично мотивованими.

Запис прес-конференції в «Главкомі» можна подивитись тут:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: