Розробник психологічних тестів для кандидатів у новий ВС пояснив «болгарський слід»

Розробник психологічних тестів для кандидатів у новий ВС пояснив «болгарський слід»

Експерти заперечують, що тести для кандидатів у судді Верховного Суду були сумнівної якості

Експерти спростували твердження Центру політико-правових реформ щодо сумнівної якості психологічних тестів для суддів до Верховного Суду, викладені у зверненні ЦППР до президента України та європейських інституцій.

«Успішно завершивши завдання з тестування морально-психологічних якостей кандидатів у судді нового Верховного Суду, не можемо залишитися осторонь деяких публічних заяв, що стосуються оцінки якості, доцільності та результативності нашої роботи», - відмітили у розробника тестів, міжнародній компанії ТОВ «ОС Україна», яка є членом Європейської групи видавців тестів.

Як розповіли у компанії, для цілей оцінки показників морально-психологічних якостей, зокрема «доброчесності» кандидатів до нового Верховного Суду, було використано методику HCS_Integrity Check – опитувальник для оцінки чесності, коректності, порядності тощо. Цей опитувальник розроблений спеціально для оцінки всіх ризиків, що пов’язані з доброчесністю представника тієї чи іншої професії.

«На відміну від відкритого звернення ЦППР, фактів або підстав вважати, що наш опитувальник оцінює «лояльність роботодавцеві» методологічно немає», - підкреслили ТОВ «ОС Україна», яка до цього проводила психологічне тестування детективів НАБУ та САП.

Крім того, в опитуванні кандидатів до ВС «лояльність» не використовувалася як окремий показник.

Як зазначено у заяві розробника, компанія OS Bulgaria, яка разом з «ОС Україна» також входить в міжнародну групу Giunti Psychometrics, використала поняття «лояльність», що є максимально близьким сфері HR. «Але це не означає потребу в лояльності (підпорядкуванні) професійного судді особистим інтересам голів судів або побажанням представників іншої гілки влади», - підкреслили в «ОС Україна».

Крім того, всупереч заяві ЦППР, виявилося, що тести були адаптовані до конкурсу. Для цього була зібрана вибірка респондентів, кількістю близько 1000 дорослих осіб.

В зв’язку з тим, що експерти Центру політико-правових реформ, які є паралельно членами Громадської ради доброчесності, не змогли розібратися у термінології, що використовується в методиці тестування, в «ОС Україна» рекомендували заздалегідь звертатися до експертів, які можуть надати коректну інформацію з відповідних питань.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: