СБУ оприлюднила документи КДБ про долі представників «Розстріляного відродження»

СБУ оприлюднила документи КДБ про долі представників «Розстріляного відродження»
Документ оприлюднили з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій

Колекція про долі «Розстріляного відродження» показує, як приховувалася правда

Служба безпеки України оприлюднила документи з архівів КДБ про долю репресованих у 1938-1938 роках представників «Розстріляного відродження»

Про це повідомляє пресцентр СБУ у Facebook.

«Жертвами терору 1937-38 років стали понад 260 тис. українців. Більшість із них були розстріляні. А їхнім родинам повідомляли про смерті від інфарктів і серцевих нападів. Була навіть окрема директива – з родичами розстріляних говорити усно, а дату смерті в довідках ставити довільно, у межах 10 років після арешту. Сьогодні документи з архівів КДБ доступні онлайн. Колекція про долі «Розстріляного відродження» показує, як приховувалася правда», - йдеться у повідомленні.

Наприклад, точна дата розстрілу українського режисера Леся Курбаса – 3 листопада 1937 року. Хоча за документами він нібито загинув у таборах у 1942-му. І через 19 років після реальної смерті Курбаса в архівах КДБ Архангельскої області з’явиться висновок: скасувати розстріл через відсутність складу злочину.

2_41Для збільшення натисніть на зображення

Документ оприлюднили з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій.

«Розстріляне відродження» – це духовно-культурне та літературно-мистецьке покоління 1920-х років в Україні, яке дало високохудожні твори у галузі літератури, філософії, живопису, музики, театру і яке було знищене сталінським режимом.

До покоління «Розстріляного відродження» належать: фундатор нового українського театру Лесь Курбас; один із найталановитіших українських прозаїків Валер’ян Підмогильний; Микола Куліш – драматург, громадський і освітянський діяч, редактор; Микола Зеров – лідер «неокласиків», надзвичайно тонкий науковець, поет, перекладач західноєвропейської та античної літератури; Матвій Яворський – історик, політичний діяч, академік ВУАН; Володимир Чехівський – український політик, громадський діяч, прем’єр-міністр УНР, один із засновників УАПЦ та багато інших.

Як повідомлялося, у неділю, 17 травня, в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій.

 День пам’яті жертв політичних репресій відзначається згідно з указом президента від 21 травня 2007 року щороку в третю неділю травня з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: