Семерак презентував Національну стратегію поводження з відходами

Семерак презентував Національну стратегію поводження з відходами
Остап Семерак

Україна має запровадити п’ятиступеневу ієрархію поводження з відходами, яка працює в Євросоюзі

Міністерство екології та природних ресурсів України розробило і представило Національну стратегію управління відходами.

За словами очільника відомства Остапа Семерака, це - перший несегментарний документ за часів незалежності. Робота над стратегією тривала понад рік.

«Я вдячний Степан Кубів, Геннадій Зубко, всім фахівцям відповідних міністерств, нашим партнерам із ЄБРР та німецької агенції GIZ за спільну роботу. Документ пройшов всі стадії обговорення з громадськістю та експертами, отримав підтримку бізнес-асоціацій та комітетів Верховної Ради. Стратегія є всеохоплюючим документом на період до 2030 року», - написав він у себе на сторінці у Facebook.

Міністр вказав, що стратегія базується на трьох ключових принципах, «притаманних для країн Європейського Союзу», а саме:

- Перехід до економіки замкнутого циклу, яка є основою стратегії сталого розвитку. Для України це означає масштабна технологічна модернізація і відмова від споживацького ставлення до природних ресурсів.

- Розширена відповідальність виробника, яка заохотить бізнес до мінімізації утворення відходів та зацікавленості в їх переробці.

- Третій головний принцип стратегії - впровадження п’ятиступеневої ієрархії поводження з відходами, яка працює в Європейському Союзі.

Її пріоритетом є запобігання утворенню відходів, а найменш прийнятним варіантом – захоронення.

Семерак зазначив, що досягнути цілей щодо запобігання утворенню відходів стане можливо лише за умов ухвалення нової нормативно-правової бази та вимог до продукції споживання і запровадження в українській економіці технологій більш чистого виробництва та застосування кращих європейських практик поводження з відходами.

«Але передусім нам потрібні зміни у свідомості. Адже успішна реалізація завдань Стратегії неможлива без ефективної інформаційно-просвітницької компанії, яка повинна змінити ставлення українців до навколишнього середовища та поведінки з ресурсами і відходами. Розраховую, що у пропаганді цих європейських принципів нашими партнерами стануть всі органи влади та лідери думок», - підкреслив міністр.

За словами Семерака, схвалення Національної стратегії управління відходами стане доказом готовності України переймати та втілювати загальноєвропейські стандарти мислення і життя.

Міністр також навів кілька цифр: «Щороку в Україні утворюється близько 10 т відходів у розрахунку на одного мешканця проти 5,5 відходів у країнах ЄС. В країні вже накопичено близько 36 млрд т відходів, що складає понад 50 тис. т на 1 км 2 території. Утилізується при цьому лише 30% промислових і 4 % побутових відходів».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: