Що робити з використаними масками та рукавичками?

Що робити з використаними масками та рукавичками?
Екологи б’ють на сполох, тому що одноразові маски та рукавички шкодять навколишньому середовищу

Утилізовуйте захисні засоби свідомо!

Щодня українці продукують безліч потенційно інфікованих медичних відходів (маски, рукавички). Їх потрібно знезаражувати та утилізувати в окремому пакеті як тверді побутові відходи. Але для цього місцева влада має забезпечити людей відповідними контейнерами.

Коронавіруси мають низьку стійкість до дезінфекторів та нестійкі в зовнішньому середовищі, тому використані населенням у період пандемії маски та рукавички прирівнюються до твердих побутових відходів і можуть бути утилізовані з урахуванням наступних рекомендацій.

  • Використані засоби індивідуального захисту (маски, рукавички тощо) збирати в окремий контейнер або 2-3 шаровий пакет.
  • Провести дезінфекцію використаних засобів індивідуального захисту одним із дозволених в Україні дезінфікуючим засобом. При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби (спиртовмісні препарати, деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлорвмісні препарати) з дотриманням інструкцій до кожного окремого дезінфекційного засобу.
  • Використані та продезінфіковані засоби індивідуального захисту зібрати і упакувати в окремий поліетиленовий пакет і викинути у відповідні контейнери для твердих побутових відходів на спеціальних контейнерних майданчиках з подальшою утилізацією як ТПВ.

Такі заходи передбачені як для тих, хто використовує засоби індивідуального захисту з метою профілактики в побуті, громадському транспорті, громадських чи робочих (немедичних) місцях, так і для тих, хто знаходяться на амбулаторному лікуванні, та осіб, які проживають/доглядають за ними.  

З метою запобігання поширенню Covid-19 на території підприємств та установ міста необхідно облаштовувати окремі місця для збирання використаних персоналом засобів індивідуального захисту в пластикові пакети, що закриваються, забезпечити знезараження зібраних матеріалів перед знешкодженням протягом або в кінці зміни. При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфектори з дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні згідно з інструкцією до кожного окремого дезінфекційного засобу, - пишуть ЗМІ.

Екологи б’ють на сполох: одноразові маски та рукавички шкодять навколишньому середовищу, тому що зроблені із синтетичних матеріалів, які розкладаються дуже довго. А українці не можуть відправити їх на переробку й утилізацію, оскільки не сортують сміття.

Нагадаємо, що згідно із наказом МОЗ «Про затвердження Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами», використані дезінфекційні засоби належать до небезпечної категорії відходів і повинні бути утилізовані спеціалізованими підприємствами. Але під час пандемії такі відходи утворюються не лише в лікарнях, а майже в кожній оселі: маски для обличчя, рукавички, ємності із дезинфікуючими засобами тощо. І зараз, використані маски потрапляють у звичайні сміттєві баки, і змішуються разом з іншими відходами, де продовжують розповсюджувати віруси.

Тому ще раз наголошуємо: викидайте використані засоби особистого захисту до спеціальних контейнерів із написом «контейнер для збору використаних масок та рукавичок». Вимагайте від місцевої влади забезпечити ними ваші населені пункти. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: