Шпек: Російські державні банки виходять з українського ринку

Шпек: Російські державні банки виходять з українського ринку

Банки з російським капіталом повинні бути продані, зазначив Шпек

Російські державні банки виходять з українського ринку. Чотири роки тому їхня частка на ринку була 8%, зараз  - 6%, і надалі зменшується.

Про це в інтерв’ю «Главкому» заявив  голова Незалежної асоціації банків України, екс-міністр економіки Роман Шпек.

Шпек пояснив, чому Нацбанк нещодавно відмовився дати згоду на купівлю консорціумом, в який увійшли латвійський Norvik Bank (акціонер Григорій Гусельніков) і компанія, що належить Саїду Гуцерієву, сину основного власника компанії «РуссНефть» и групи «Сафмар», української «дочки» «Сбербанку». 
«Ну, Нацбанк не просто відмовився. Він просто не дав згоду через те, що наданий пакет документів щодо кінцевого вигодонабувача, кінцевого бенефіціара не дасть можливість регулятору зробити оцінку, відповідно до вимог українського законодавства. Ці банки будуть, звичайно, продаватись. А яку бізнес-модель російські державні банки можуть мати в Україні? Їхня частка в активах зменшується. Значно скоротився обсяг депозитів загалом - і в іноземній валюті. Вони висококапіталізовані. Необ’єктивні критики, експерти можуть сказати, що частка російських банків по капіталу вища, ну так це через те, що вони докапіталізувалися, а інші - ще ні. Вони в числі перших виконали все, що треба було зробити, а інші можуть виконувати план докапіталізації до трьох років», - розповів голова Незалежної асоціації банків України.
Він підкреслив, що банки з російським капіталом повинні бути продані.
«І цей процес не можна зупиняти. Але не можна і штучно прискорювати. Кожна зі сторін - чи інвестор, чи власник - повинні з повагою до чинного законодавства зробити все, щоб НБУ міг дати згоду. Повірте, Нацбанк немає якоїсь зацікавленості в тому, щоб їх залишити. Всі б хотіли, щоб цей процес відбувся. Але щоб він відбувся у зрозумілий спосіб, передбачений чинним законодавством», - зазначив екс-міністр економіки.
За його словами, на відміну від дореволюційних років, зараз вплив російських банків на економіку країни мізерний.
«Російські державні банки виходять з українського ринку. Чотири роки тому їхня частка на ринку була 8%. Зараз 6%, і надалі зменшується. На відміну від дореволюційних років, зараз їхній вплив на економіку країни мізерний. Вони втратили половину депозитів населення - це близько 7,2 млрд грн. При тому, що загалом в банківській системі обсяг гривневих депозитів поволі почав зростати. Ще більше у них впав обсяг валютних депозитів населення - на 74%. Якщо на початку 2014 року депозитний портфель банків із російським капіталом становив $1,7 млрд, то тепер - лише $594 млн. Не менше постраждав і їхній кредитний портфель. Аби покрити власні збитки за кредитами, банки з російським капіталом за останні три роки збільшили статутний капітал майже в шість разів - на 89 млрд грн. Як не крути, а ці банки більш дисципліновано вкладали кошти, ніж переважна більшість інших банків. Для порівняння, по системі обсяг статутного капіталу зріс лише в 1,7 разу. До речі, загальна частка статутного капіталу у розрізі всієї системи - це єдиний великий показник стосовно російських банків. Він становить 29,1% усіх банків, які діють в Україні. Проте цей показник лише свідчить про колосальні інвестиції в українську економіку», - пояснив Шпек.
Він зазначив, що в цілому, це все-таки ще досі важливі банки, і не потрібно прискорювати процес їхнього продажу, щоб не завдати шкоди нашій банківській системі.
«Введені і підписані президентом санкції відносно п’яти українських банків із державним російським капіталом передбачають, що ці банки не зможуть здійснювати на користь своїх материнських структур перерахування дивідендів, погашати субординований борг, міжбанківські кредити і депозити, а також виплачувати за ними відсотки і тримати коррахунки в материнських банках. Усі ці заборони не заперечують технічної можливості продажу цих банків в Україні. Але, як бачимо, зробити це не просто», -  резюмував голова Незалежної асоціації банків України.
Нагадаємо, голова Незалежної асоціації банків України, екс-міністр економіки Роман Шпек вважає, що більшість із виведених з українського ринку банків самі в тому винні. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: