Шульц зізнався, що Європа не радіє з результатів виборів у США

Шульц зізнався, що Європа не радіє з результатів виборів у США
Мартін Шульц

Глава ЄП зазначив, що тепер справу доведеться мати не з учасником передвиборної кампанії, а з президентом країни

Глава Європарламенту Мартін Шульц очікує можливого ускладнення відносин із США при новому президенті Дональді Трампі. Про це повідомляє DW.

«Нас не радують» результати виборів в Америці, сказав Шульц. Однак Трамп – «вільно обраний президент Сполучених Штатів, заслуговує поваги». Політик висловив також сподівання, що і Трамп у свою чергу поважатиме європейців.

Шульц порівняв результати виборів у США з рішенням британців вийти з Європейського союзу. Багато людей вважають, що їхню думку не приймають всерйоз, і протестують голосуванням, сказав європейський політик.

За словами Шульца, виходячи з «розмитих і поверхових» обіцянок Трампа під час передвиборної кампанії, важко оцінити, якою буде зовнішня політика нової адміністрації США. Тому, на його думку, «республіканець-правопопуліст» є справжнім викликом для ЄС. При цьому він зазначив, що політична система Америки вже не раз відчувала серйозні коливання і досить міцна, щоб витримати президентство республіканця Трампа. Зобов'язання, які випливають із того факту, що США є найбільшою економічною та військовою державою світу, доведеться враховувати і президенту Трампу.

Водночас Шульц зазначив, що тепер справу доведеться мати не з учасником передвиборної кампанії, а з президентом країни. Глава Європарламенту висловив надію, що Євросоюз в цілому і країни ЄС окремо зможуть «нормально співпрацювати» з Дональдом Трампом.

Необхідно налагодити максимально плідну співпрацю з новим президентом США Дональдом Трампом, заявив голова фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Фолькер Каудер. За його словами, тісне трансатлантичне партнерство, як і раніше, вкрай важливе для Німеччини і Європи. На адресу нового американського президента він сказав: «США мають потребу в друзях. При цьому їм не варто забувати, що найбільш надійними є ті країни, з якими Америка підтримує гарні відносини протягом багатьох років».

Однак міністр закордонних справ Італії Паоло Джентілоні вважає, що дружні відносини між Італією і США не зміняться після обрання Дональда Трампа президентом США. «Ми не змінимо фундамент нашої зовнішньої політики і продовжимо співпрацювати зі США», – сказав глава італійського МЗС. За його словами, також не зміниться і неприйняття Італією протекціонізму та ізоляціонізму.

В Осло також розраховують на подальші добрі відносини зі Сполученими Штатами. «США є нашим найближчим союзником, і наша співпраця ґрунтується на спільних цінностях та інтересах», – заявила прем'єр-міністр Норвегії Ерна Сульберг. США, за її словами, відіграють важливу роль для економіки і безпеки Норвегії. «Світова спільнота стоїть перед викликами. І ми потребуємо керівної ролі США у багатьох важливих питаннях, вирішити які світова спільнота має спільними зусиллями».

Нагадаємо, у США завершилося голосування на президентських виборахТрамп набрав понад 270 голосів вибірників, необхідних для перемоги. Хілларі Клінтон уже привітала республіканця з перемогою, визнавши свою поразку.

Тим часом радник президента РФ Сергій Глазьєв вважає, що новообраний президент США Дональд Трамп скасує антиросійські санкції. Німеччина ж готується до ускладнення відносин зі США при Трампі.

Читайте також статтю «Главкома» «Дональд Трамп – «кошмар», якого боялася не лише Україна, а й уся Європа»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: