Швеція надала Україні 5 мільйонів євро на утвердження гендерної рівності

Швеція надала Україні 5 мільйонів євро на утвердження гендерної рівності
Швеція надала Україні 5 мільйонів євро на утвердження гендерної рівності 

Проект передбачає бюджет у п’ять мільйонів євро і розрахований на чотири роки

Швеція надала Україні 5 мільйонів євро на утвердження гендерної рівності, повідомила прес-служба віце-прем’єр-міністра України.

Угоду про фінансування проекту «Гендерна рівність у національних реформах та встановленні миру і безпеки в Україні» підписали в Києві заступник генерального секретаря ООН, виконавчий директор програми «ООН-Жінки» Фумзіле Мламбо-Нґкука та надзвичайний і повноважний посол Швеції в Україні Мартін Хаґстрем, мовиться в повідомленні.

Проект передбачає бюджет у п’ять мільйонів євро і розрахований на чотири роки. Фінансування буде спрямовано на забезпечення комплексного національного механізму впровадження гендерної рівності в галузевих реформах через підтримку роботи новоствореного офісу Урядового уповноваженого із питань гендерної політики, а також допомогу в реалізації Національного плану дій «Жінки, мир, безпека».

Віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час церемонії підписання наголосила, що пріоритетними завданнями цього проекту було визначено моніторинг поточного стану гендерних питань в Україні та динаміки суспільних змін, впровадження пілотного проекту щодо запровадження посади радників у силових відомствах, підвищення інституційної спроможності та покращення координації роботи всіх структур, які мають забезпечувати гендерну рівність.

«Ми розуміємо, що український народ не може самостійно впоратися з таким докорінним реформуванням, яке передбачає зміну суспільної свідомості та руйнування гендерних стереотипів. Але ви не самі на цьому шляху, ми разом із вами і готові вам допомогти і підтримати вас», – наголосила Фумзіле Мламбо-Нґкука. Вона додала, що вважає інвестування в розвиток українського суспільства, яке наразі здійснює уряд Швеції, одним із найбільш сталих та довготермінових, бо воно забезпечує якісну зміну рівня життя наступних поколінь.

Мартін Хаґстрем при цьому уточнив: «Коли ми говоримо про гендер, ми не говоримо виключно про жінок, ми говоримо про захист прав усіх громадян України. Наприклад, середня тривалість життя чоловіків в Україні набагато менша, ніж у жінок, і це питання також потребує уваги».

Окрім уряду Швеції, значну підтримку щодо встановлення гендерного рівноправ’я в Україні здійснює уряд Канади, додали в урядовому повідомленні. Як повідомив надзвичайний і повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук, у п’ятницю за підтримки Канади в Україні була заснована Асоціація жінок-поліцейських та працівниць правопорядку. «В кожен наш проект ми додаємо елемент запровадження гендерної рівності, бо це свідома позиція Канади. Адже 6 червня Христя Фріланд, міністр закордонних справ Канади, оголосила гендерну рівність і феміністичний підхід до міжнародних відносин одним із пріоритетів нашої зовнішньої політики», – наголосив посол Канади.

У середу Кабінет міністрів ухвалив запровадити в Україні посаду уповноваженого з питань гендерної політики. За словами віце-прем’єр-міністра Іванни Климпуш-Цинцадзе, уповноважений буде відповідальний за координацію гендерної політики державних органів. «Долання гендерних стереотипів – це справа далеко не проста. Це не йдеться про жіноче питання, а йдеться про питання стабільності і безпеки розвитку як суспільства, так і держави», – сказала вона.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: