Сигнал Путіну. Єврокомісія рекомендуватиме надати Україні статус кандидата у ЄС

Сигнал Путіну. Єврокомісія рекомендуватиме надати Україні статус кандидата у ЄС
Politico: ЄК хоче рекомендувати надати Україні статусу кандидата на вступ до ЄС

Остаточне рішення залишається за Європейською Радою

Єврокомісія (ЄК) збирається порекомендувати надати Україні статус кандидата на вступ до Європейського союзу (ЄС), повідомляє газета Politico з посиланням на власні джерела.

За даними видання, єврокомісари 13 червня розпочали обговорення надання Україні, Молдові та Грузії статусу кандидата на вступ до Євросоюзу.

17 червня вони мають визначитися з вибором, а 23-24 червня глави держав та урядів ЄС прийматимуть остаточне рішення про надання статусу кандидата, враховуючи отриману від ЄК рекомендацію.

Офіційні особи, знайомі з дебатами між комісарами, заявили, що вони гостро усвідомлюють жертви, яких зазнали українці, і ясно розуміють необхідність направити президентові Росії Володимиру Путіну чіткий сигнал про те, що він втратив усі шанси повернути Україну у свою сферу впливу.

«Комісія не забуває, що Україна – єдина країна в Європі, де люди загинули, де в людей стріляли, тому що вони були на вулицях з прапорами ЄС… Тепер ми не можемо сказати їм: «Вибачте, хлопці, ви розмахували не тим прапором», – повідомляє одне з джерел.

Щоб визнати Україну країною-кандидатом, зрештою, потрібно одноголосне схвалення 27 глав держав і урядів у Європейській раді, які, як очікується, розглянуть це питання на саміті в Брюсселі наступного тижня. Чиновники та дипломати заявили, що принаймні три країни все ще виступають проти.

Нагадаємо, 11 червня глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн провела переговори у Києві з президентом Володимиром Зеленським і заявила, що вони дозволять фіналізувати оцінку заявки України на вступ до ЄС до кінця наступного тижня.

До слова, президент Зеленський заявив, що рішення про надання Україні статусу кандидата посилить увесь ЄС.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: