Ситуація із захворюваністю на СНІД у сучасній Росії і більшій частині колишніх радянських республік катастрофічна - ООН

Ситуація із захворюваністю на СНІД у сучасній Росії і більшій частині колишніх радянських республік катастрофічна - ООН

В Україні, як і в РФ, теж є епідемія ВІЛ/СНІДу, однак наша країна з нею бореться

У країнах Східної Європи, тобто в сучасній Росії і більшій частини колишніх радянських республік, СНІД зростає на 10% в рік. Про це повідомив Мішель Казачкін, спеціальний посланець ООН по ВІЛ/СНІДу в Східній Європі та Центральній Азії, пише французьке видання La Croix

За словами Казачкіна, у Росії частка хворих серед населення становить 1% в Санкт-Петербурзі (в цьому місті приймаються найактивніші заходи проти СНІДу), 2,5% в Єкатеринбурзі, причому в групі чоловіків у віці від 30 до 40 років можна говорити навіть про 3-4%.

«Епідемія в цьому регіоні була оголошена набагато пізніше, ніж в США, Європі, Африці і Південно-Східної Азії. У колишньому СРСР вона почалася в 1990-х роках після розпаду комуністичного режиму, охопивши найбідніші і найвразливіші верстви населення. Зіграли на руку СНІДу і зростання ін’єктивної наркоманії. До цього дня в 50% випадків причиною зараження стає внутрішньовенне вживання наркотиків», - пише видання.

У статті йдеться, що епідемія стартувала в гомосексуальному середовищі, а потім поширилася серед гетеросексуалів і повій. Точне число ВІЛ-інфікованих залишається невідомим через складнощі з отриманням даних про людей, які ведуть нелегальну діяльність. Сьогодні, крім Москви і Санкт-Петербурга, епідемія є у великих містах на зразок Єкатеринбурга і Новосибірська. На неорганізованість медичної системи нашаровується і дискримінація у суспільстві. У містах, куди стікається безліч легальних і нелегальних мігрантів з колишніх радянських республік, кожному лікарю доводиться вести спостереження за групою від 2 до 6 тисяч хворих. Крім того, з фінансуванням виникли складнощі, оскільки некомерційні організації, які отримували кошти з-за кордону, довелося припинити роботу. У ВІЛ-інфікованих і наркоманів немає доступу до метадону (головна заміна наркотиків), оскільки він поза законом у Росії.

«Хоч Росія - велика країна, вона все ж ізольована в політичному плані і не бачить необхідності у співпраці з закордоном, чи то західні країни, яких іноді звинувачують в моральному занепаді, чи то міжнародні інститути на кшталт ЮНЕЙДС», - зазначив Казачкін. До того ж, через відсутність фінансування в Росії не ведуться дослідження зі СНІДу, хоча країна має видатних біологів. Існують хіба що окремі хімічні досліди на кошти міжнародних фармацевтичних компаній.

«У той же час на Україні, де епідемія розвивається точно так само, як і в Росії, спостерігається зниження числа випадків зараження серед наркоманів, бо там все ще працюють некомерційні організації, які фінансуються з-за кордону. Проте зараз країні доводиться мати справу з безліччю політичних, економічних і військових проблем у зв'язку з конфліктом в Донбасі», - зауважує видання.

У деяких інших державах ситуація із захворюваністю на ВІЛ, судячи з усього, теж покращилася. Зокрема, йдеться про Грузію і Молдову, які, як і Україна, підписали угоду про партнерство з ЄС.

З цього моменту всі наукові дослідження зі СНІДу, що що фінансуються ЄС, повинні проводитися у співпраці з країнами Східної Європи», - зазначив Казачкін.

Як повідомлялось, директорка Центру громадського здоров’я Наталія Нізова  в інтерв’ю «Главкому» повідомила, що кількість хворих на ВІЛ в Україні є однією з найбільших у Східній Європі та Центральній Азії. Наразі Україна є другою після Росії в цьому антирейтингу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: