Сьогодні католицький Великдень: традиції і заборони свята

Сьогодні католицький Великдень: традиції і заборони свята

Великдень у католиків випадає на 12 квітня і цей день пов'язаний з певними християнськими традиціями

Сьогодні, 12 квітня, католики відзначають Воскресіння Ісуса Христа – Великдень – найважливіше церковне свято року. 

Так як свято перехідне, щорічно дата його проведення змінюється і в 2020 році у християн західного обряду припадає на 12 квітня.

Свято, встановлене на честь воскресіння Ісуса, відзначається з великим і найбільш урочистим церковним богослужінням. Важливим елементом дн також є і пасхальний вогонь – Благодатний.

За традицією перед початком богослужіння запалюється Пасхал (особлива свічка), вогонь від якої передається всім християнам. Запалений в Єрусалимі вогонь роздають церквам інших країн і далі по великих містах. Полум'я завжди вважається символом очищення, однак Благодатний вогонь має значення «Світу Божого» і просвітництва.

Невід'ємною частиною свята є трапеза з попередньо освячених символічних продуктів. Одним з основних великодніх атрибутів вважається фарбоване яйце. Пояснюється це тим, що яйце схоже на мертвий склеп, в якому, однак, укладене життя, здатне з'явитися на світ. В православ'ї його використання зв'язується зі священним переказом про імператора Тіберія, який заявив Марії Магдалині, що яйце не може раптом почервоніти, як і мертвий воскреснути.

В країнах Заходу існує звичай ховати різнокольорові крашанки, щоб їх шукали діти. Зазвичай їх залишають у спеціально виготовлених «гніздах» або кошиках пасхального кролика, де можна було знайти також і яйця з шоколаду, цукерки і подарунки.

Також до свята обов'язково подають паску, яка має роль святкового хліба і зустрічається лише на свято Великодня у своєму оригінальному вигляді. Спочатку вона мала вигляд піраміди і символізувала Гроб Господній.

Вважається, що приготування вечері потрібно закінчити у Великий четвер, щоб не відволікатися від служби в Страсну п'ятницю. За правилами, саму трапезу потрібно починати спочатку з яйця, потім паска, після чого можна було переходити до м'яса і до інших страв.

На Великдень вважається тяжким гріхом займатися буль-якою роботою, сваритися, злитися. Весь благодатний і світлий день треба присвятити виключно святкуванню Воскресіння Христового в сімейному колі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: