Сьогодні - Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів

Сьогодні - Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів

З 2006 по 2017 роки у світі вбито понад 1000 журналістів

2 листопада ЮНЕСКО відзначає Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів: «Зміцнення безпеки журналістів – виклик демократії».

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів.

З 2006 по 2017 роки у світі вбито понад 1000 журналістів. Уперше 2017 року більшість журналістів (55%) було вбито в країнах, де немає збройних конфліктів.

Зазначається, що безкарність щодо злочинів проти журналістів кричуща: лише одна справа з десяти доходить до суду.

Ці висновки наводяться в останній доповіді ЮНЕСКО про безпеку журналістів і загрозу безкарності, опублікованій з нагоди Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів, 2 листопада 2018 року.

182 журналісти загинули під час виконання своїх службових обов’язків у 2016–2017 роках. Цьогоріч ЮНЕСКО зареєструвала 86 убивств журналістів у період з 1 січня по кінець жовтня 2018 року.

 «Боротьба з безкарністю є невід’ємною частиною зусиль щодо забезпечення свободи вираження поглядів, свободи преси і надання доступу до інформації. Зміцнення безпеки журналістів, які ризикують своїм життям, щоб донести до нас інформацію, – не тільки наш прямий обов’язок, а й виклик демократії», – заявила генеральний директор ЮНЕСКО пані Одрі Азула з нагоди Міжнародного дня.

Другий факт, що заслуговує на увагу: кількість жінок-журналістів, які загинули під час виконання своїх службових обов’язків, зросла за останнє десятиліття. Так, 2017 року ЮНЕСКО зареєструвала найвище число вбивств жінок-журналістів з 2006 року – 11. У Доповіді Генерального директора також зазначається, що журналістки більш уразливі до погроз, пов’язаних з гендерною приналежністю. До таких загроз відносять сексуальні домагання, а також словесні образи й залякування в Інтернеті.

У зв’язку з цим генеральний директор ЮНЕСКО заявила: «Наша прихильність до боротьби проти конкретних загроз, які зачіпають безпеку жінок-журналістів, повинна бути однозначно посилена».

Більш того, саме місцеві репортери, які проводять розслідування на теми корупції, криміналу та політики, становлять 90% журналістів, убитих 2017 року. Проте ці вбивства висвітлюються в ЗМІ набагато рідше, ніж загибель іноземних журналістів.

Як повідомляють у Національній спілці журналістів України, у спеціальній доповіді ЮНЕСКО «Безпека журналістів та небезпека безкарності» (2018) до списку зі 1010 загиблих у світі протягом 2006–2017 років журналістів, включено 10, які загинули на території України. Зокрема, це В’ячеслав Веремій, Сергій Ніколаєв, Олесь Бузина (Україна), Андреа Роккеллі (Італія), Андрій Миронов, Ігор Корнелюк, Антон Волошин, Анатолій Клян, Андрій Стенін (РФ), Павло Шеремет. Серед 10 згаданих загиблих журналістів більшість – представники російських ЗМІ, які 2014 року перебували в зоні бойових дій, спричинених початком окупації Донбасу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: