США і Росія загострюють боротьбу за поставки газу в Європу - Financial Times

США і Росія загострюють боротьбу за поставки газу в Європу - Financial Times

Надходження американського газу до Європи набувають більш помітного політичного відтінку

«Коли президент США Трамп, виголошуючи промову в Польщі, пообіцяв збільшити експорт американського природного газу в Європу, натовп влаштував йому овацію», - пише Financial Times.

Подібна реакція повинна була стривожити керівництво «Газпрому», вважають журналісти видання. «Вона знаменує ескалацію в битві за поставки газу на престижний європейський ринок», - пишуть вони.

«На перший погляд, в цьому змаганні у «Газпрома» сильна позиція: він має переваги, граючи «на своєму полі», у нього колосальні запаси і низькі витрати на видобуток», - йдеться в статті. А прокачування по газопроводах набагато дешевше, ніж скраплення газу, його доставка по морю і повторна газифікація.

Але надходження американського газу до Європи набувають більш помітного політичного відтінку, продовжують автори. Нові санкції, накладені США на Росію, можуть безпосередньо торкнутися експортних трубопроводів.

Джейсон Бордофф, директор Centre on Global Energy Policy (Колумбійський університет, США), вважає: «Газпрому» доведеться вибирати між двома варіантами: або «конкуренція за цінами і захист своєї частки ринку», або «скорочення поставок заради збереження високих цін». За припущеннями експерта, «Газпром»вибере перший варіант, але тоді йому доведеться визнати, що «цінова війна» позначиться на його виручці, навіть якщо вдасться збільшувати обсяги продажів.

«Ініціатива президента США, звернена до країн на кшталт Польщі, співзвучна настрою пронатовських політиків Центральної Європи, які досадують на те, що Москва завдяки мережі газопроводів має вплив на газопостачання їх країн. Деякі охоче б збільшили залежність від американського газу, навіть якщо він обійдеться їм дорожче», - йдеться у статті.

Санкції США загострюють боротьбу, особливо якщо вони торкнуться споруджуваного газопроводу «Північний потік-2». «Це налякало російських політиків, які активно рекламують свою здатність забезпечувати Європу дешевим газом», - пишуть автори.

«Спроби зірвати проект «Північний потік-2»- елемент несправедливої конкуренції з боку потенційних постачальників СПГ, який дорожче природного газу, що прокачується по газопроводах», - сказав міністр енергетики РФ Олександр Новак. «Ці економічні обмеження за політичними мотивами в підсумку призведуть до подорожчання енергоресурсів на ринку», - зазначив він.

Видання коментує: «Висловлювання Новака підкреслюють ризик для деяких європейських країн, оскільки аналітики говорять, що, як мінімум, в короткостроковій перспективі Євросоюзу доведеться нарощувати імпорт газу».

Газета вважає, що у постачань СПГ є позитивна сторона: регіональні ринки об'єднуються, ростуть поставки газу туди, де він найбільш затребуваний. В результаті зниження цін на газ в США, що відбулося завдяки видобутку сланцевого газу, в якійсь мірі перекинулося на Європу і Азію.

Якщо ринок газу в Європі стане більш гнучким, а конкуренція зросте, ціни можуть знизитися. «Можливо, в результаті це може стати єдиною американо-російської битвою, в якій переможуть європейські споживачі», - резюмує видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: