США просять Сербію не надавати дипломатичний статус російським шпигунам

США просять Сербію не надавати дипломатичний статус російським шпигунам
Американський сенатор Рон Джонсон

У США переконані, що російсько-сербський гуманітарний центр є шпигунською базою РФ

Американський сенатор Рон Джонсон висловив надію, що Сербія не надасть дипломатичний статус російським співробітникам організації, яка, на думку декого, є шпигунською базою, хоча Москва наполягає, що мова йде про центр з надання допомоги в разі стихійних лих.

Республіканець із Вісконсіна, який очолює комітет Сенату з внутрішньої безпеки і справ уряду, заявив, що такий крок Сербії не буде відповідати інтересам цієї балканської країни і надасть «дуже поганий сигнал».

Джонсон зробив цю заяву в столиці Сербії Белграді після переговорів з президентом Олександром Вучичем у вівторок, повідомляє Голос Америки.

«Я сподіваюся, що президент Вучич і Сербія будуть чинити опір будь-яким ініціативам щодо надання імунітету (співробітникам російсько-сербського гуманітарного центру. – Ред.), - сказав Джонсон. - Думаю, це стане дуже поганим сигналом. І вже точно, це не буде відповідати кращим інтересам сербського народу з точки зору потоків західного капіталу для сприяння в будівництві вашої економіки».

Москва відкидає припущення, що російсько-сербський гуманітарний центр, відкритий в місті Ніш в 2011 році, насправді є станцією для стеження за західними інтересами на Балканах - регіоном, який Росія вважає зоною своїх інтересів.

Американський сенатор заявив, що замість того, щоб стати «дружнім суперником» Заходу після розпаду СРСР, Росія перетворилася на «недружнього противника».

Президент Сербії Вучич не став давати конкретних обіцянок з приводу надання дипломатичного статусу російським співробітникам російсько-сербського центру. «Ми приймаємо рішення у відповідності до наших інтересів, - сказав він. - Ми не піддаємося будь-якій агресії».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: