Статус АТО подій на Донбасі позбавляє права заручників називатися військовополоненими - правозахисник

Статус АТО подій на Донбасі позбавляє права заручників називатися військовополоненими - правозахисник
Заручники бойовиків на Донбасі

На думку правозахисника, потрібно змінювати вітчизняне законодавство, аби максимально близько кваліфікувати те, що відбувається на Донбасі

Відсутність статусу війни на сході України не дає права тим, хто утримується в полоні, називатися військовополоненими. Таке твердження висловив під час прес-конференції в «Главкомі» виконавчий директор Української Гельсинської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

«Оскільки немає статусу війни, значить, ті, хто в полоні, не можуть називатися військовополоненими. Правильно казати «особи, що були незаконно позбавлені волі». Вони є жертвами, які мають гарантії, які визначені статусом в кримінальному провадженні. Відповідно до цього має відбуватися закріплення цього статусу», - сказав він.

На думку правозахисника, потрібно змінювати вітчизняне законодавство, аби максимально близько кваліфікувати те, що відбувається на Донбасі.

«Я хочу послатися на аналогію з Радянським Союзом. Те, що відбулося в 1917 році, а саме переворот, який був у Смольному, тільки через 4 роки отримав інше визначення і іншу назву. Так само початок війни з Німеччиною, в яку СРСР вступив 22 червня 1941 року, назва, яку всі знають як Велика Вітчизняна, теж з’явився не одразу. Тобто ці назви прийшли пізніше і їхні визначення також. Відповідно, ми зараз діємо в умовах чинного законодавства, і тут стоїть питання про те, чи треба змінювати картину, яка на законодавчому рівні, для того, щоб максимально точно визначити ситуацію і довести присутність тієї ж РФ як збройного агресора на цій території, чи треба іншими способами досягати розв’язання цього конфлікту. Це питання політики. А ми як правозахисники слідкуємо, як невирішення цього питання (статусу бойових дій на сході. – Ред.) впливає на права людини. Так, це впливає через невизначення статусу. Зараз є напрацювання змін до Кримінального кодексу України у зв’язку з подіями на сході, та потрібно імплементувати норми Римського статуту, але все це в майбутньому. Це не запрацює сьогодні чи завтра. Звичайно, ми повинні якомога точніше кваліфікувати те, що відбувається на сході, з тим, щоб така кваліфікація запрацювала на забезпечення прав потерпілих осіб», - зауважив Павліченко.

Дивіться також запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: