Столичний громадський транспорт переходить на електронні квитки

Столичний громадський транспорт переходить на електронні квитки

У КМДА розповіли, як кияни зможуть сплатити за проїзд

У Києві завершилися електронні торги на поставку обладнання для наземного транспорту бортовими комп'ютерами, програмним продуктом і валідаторами для зчитування даних з електронних квитків. Про це повідомляє видання «Вечірній Київ».

В рамках тендеру міська влада закупила 1500 автоматизованих систем оплати проїзду і 300 приладів для її перевірки, покупка і монтаж яких обійшлися столиці в 365 млн грн.

За попередніми даними, постачання перших 500 комплектів та 300 приладів для контролю очікується до 20 грудня цього року, решта комплекти надійдуть уже в березні 2018 року.

«Це означає, що місто переходить на електронний розрахунок за користування послугами всього комунального транспорту столиці, - пояснив начальник департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрій Назаров. - Про старт впровадження електронного квитки ми оголосимо 3 листопада на форумі «Київ старт сіті – 2017». У нас зараз 1500 одиниць наземного транспорту. Значна його частина вже з обладнанням. до кінця року обладнання отримають ще 500 автобусів, тролейбусів, трамваїв».

За словами Назарова, всі дані про кількість пасажирів, що заходили в наземний транспорт і метро, будуть надходити в головний дата-центр, розташований на вулиці Дегтярівській. «Щодня ми будемо знати, скільки грошей заробили метрополітен і «Київпастранс». Планується, що електронний квиток повноцінно почне працювати в кінці грудня - початку січня. Його необхідно буде прикладати до зчитувального пристрою (валідатора) в салоні транспорту. Методи контролю за пасажирами, які не сплатили проїзд, ретельно відпрацьовані», - додав він.

Пенсіонери зможуть користуватися «Картою киянина», на якій вже є кошти на проїзд. Працюючим громадянам гроші на карту треба буде покласти самостійно.

Крім того, підійдуть безконтактні карти для оплати проїзду в метро і безконтактні платіжні карти. Можна також буде встановити спеціальний транспортний додаток в мобільний телефон.

Якщо жоден з перерахованих вище варіантів з якоїсь причини не доступний, для оплати проїзду пасажира доведеться купити одноразовий квиток з QR-кодом в будь-якому і-box і прикласти його до валідатора в салоні автобусу, тролейбусу чи трамвая.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: