Суд не дозволив Генпрокуратурі перевірити оборудки депутата через його недоторканність

Суд не дозволив Генпрокуратурі перевірити оборудки депутата через його недоторканність
Народний депутат Юрій Дерев’янко. Фото: «Главком»

Позафракційний нардеп Дерев'янко підозрюється в ухиленні від сплати податків

Слідчий суддя Печерського районного суду Києва Ірина Кирилюк відмовила у задоволенні клопотання Генпрокуратури стосовно доступу до банківських рахунків АТ «Фортуна-Банк» народного депутата Юрія Дерев’янка.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвала суду, яку 21 червня 2018 року було опубліковано у судовому реєстрі.

У слідства виникла необхідність в одержані доступу до документів щодо трьох розрахункових рахунків АТ «Фортуна-Банк», де політик зберігав кошти.

Так, згідно з електронною декларацією за 2015 рік, Дерев’янко тримав 19,9 тис. грн в АТ «Фортуна-Банк»; у 2016 році – 474 грн.

Однак суддя Кирилюк, зіславшись на ст. 480 КПК України і ст. 482 КПК України, вважала, що доступ до особистих речей народного депутата допускаються лише у разі надання згоди Верховної Ради на притягнення його до кримінальної відповідальності.

Отже, в матеріалах клопотання ГПУ відсутні відомості щодо надання Верховною Радою згоди на притягнення народного депутата України Юрія Дерев’янка до кримінальної відповідальності, відтак, клопотання прокурора є необґрунтованим та в його задоволенні слід відмовити, підсумувала слідчий суддя.

Водночас інший слідчий суддя Печерського районного суду Києва Тетяна Остапчук 22 вересня 2017 року надала Генпрокуратурі тимчасовий доступ до документів, які зберігаються в ПАТ «Банк інвестицій та заощаджень» і ПАТ «УкрСиббанк» - фінустанови, де зберігає заощадження нардеп Дерев’янко.

Як повідомляв «Главком», Генеральна прокуратура 12 вересня 2017 року відкрила кримінальне провадження за ч.3 ст.212 КК України щодо можливого ухилення від сплати податків Юрія Дерев’янка. За даними досудового розслідування, у 2015-2016 роках народний депутат декларував як належні йому та його дружині кошти та майно, вартість яких суттєво відрізняється від його розмірів доходів, одержаних за рахунок підприємницької та іншої діяльності у попередні роки.

Зокрема, Дерев’янко у деклараціях за 2015-2016 роки не відобразив відкриття нових банківських рахунків, а також користувався та орендував майно, вартість якого в рази перевищує отриманий ним та його родичами дохід; придбав об'єкти нерухомості, які не відповідають задекларованим статкам.

15 вересня 2017 року Печерський суд Києва дозволив Державній фіскальній службі України здійснити позапланову документальну перевірку дотримання вимог податкового законодавства народним депутатом України Юрієм Дерев’янком (партія «Воля») з січня 1999 року до вересня 2017 року.

У листопаді 2017 року Генпрокуратура запропонувала депутату Дерев'янку сплатити близько 62 млн грн податків, після чого з нього буде знято звинувачення про ухилення ним від їх сплати.

За 2017 рік нардеп Дерев'янко задекларував, що зберігав на банківських рахунках 21,6 тис. грн, $5,3 тис., 65 євро. Готівкою у нього нараховувалося 177 тис. грн, $2,85 млн, 1,35 тис. євро (в еквіваленті це виходить 117,5 млн грн).

Також Дерев’янко показав $10,5 млн позики третім особам, яка тягнеться з попередньої е-декларації.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: