Декомунізація, стоп! Суд у Дніпрі скасував перейменування вулиці Героїв Сталінграда

Декомунізація, стоп! Суд у Дніпрі скасував перейменування вулиці Героїв Сталінграда
Табличка на будинку (архівне фото)

Мерія Дніпра та Український інститут національної пам'яті програли суд першої інстанції

Бабушкінський районний суд Дніпропетровська скасував декомунізацію вулиці Героїв Сталінграда у Дніпрі, яку було перейменовано на проспект Богдана Хмельницького.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на текст постанови суду, який 26 жовтня 2018 року з’явився в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Депутат від фракції Опозиційного блоку в міськраді Дніпра Олександр Сирота ще у березні 2016 року направив позов до міського голови, Українського інституту національної пам'яті з вимогою частково скасувати розпорядження про перейменування топонімів Дніпропетровська від 24 листопада 2015 року №882. У цьому документі міська влада декомунізувала 57 вулиць, стадіонів, парків і станцій метро.

На думку позивача, назва вулиці Героїв Сталінграда не має стосунку до комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їх символіки; не має нічого спорідненого із іменем Сталіна Й.В., на честь якого було названо місто Сталінград. Натомість присвячене честі та пам'яті героям Сталінградської битви 17.07.1942 - 02.02.1943 р.р., в якій брали участь й українські військові, пам'ять яких була встановлена цією назвою.

Водночас інші сторони процесу – мерія Дніпра і Український інститут національної пам'яті заперечили проти адміністративного позову. Там вважають, що, відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», назва «вулиця Героїв Сталінграда» містить у собі символіки комуністичного тоталітарного режиму, оскільки в назві використано ім'я (псевдонім) Сталіна Й.В., на честь якого було названо місто Сталінград. 

Суд з’ясував, що 27 серпня 2015 року у Бабушкінському районі Дніпра (куди входить вулиця Героїв Сталінграда) відбулися громадські обговорення, на якому були присутні мешканці і керівництво району, а також представники громадської організації «Майдан - Січеслав». Зі змісту протоколу вбачається, від мешканців Бабушкінського району поступило прохання не перейменовувати, як саме місто, так і райони з вулицями. Проти перейменування підписались 44 присутні мешканці.

Крім цього, суд вважає, що був порушено пункт 2 статті 10 Статуту Дніпропетровської міської ради, де сказано: проекти актів органів місцевого самоврядування міста, що зачіпають інтереси громадян або мають міжвідомчий характер, подаються до відповідних органів юстиції для проведення правової експертизи на відповідність їх чинному законодавству. Спірне розпорядження про декомунізацію не проходило правової експертизи органу юстиції.

Суд погодився з доводами позивача, що назва вулиці «Героїв Сталінграду», присвячена пам'яті загиблих військових, в тому числі й українців, під час Сталінградської битви 17 липня 1942 - 02 лютого 1943 року, й не містить в собі ознаки пропаганди символіки комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів. Разом з тим, місцевий суд критично оцінив та не погодився з твердженням відповідача про те, що назва вулиці «Героїв Сталінграда» має ознаки символіки комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів з підстав наявності в назві ім'я (псевдоніму) Сталіна Й.В., на честь якого було названо місто Сталінград.

За даним сайту «Судова влада України», справа декомунізації вулиці Героїв Сталінграда на проспект Богдана Хмельницького знаходиться в апеляційній інстанції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: