Торгівля гуманітаркою сягає масштабів катастрофи, - керівник благодійного фонду

Торгівля гуманітаркою сягає масштабів катастрофи, - керівник благодійного фонду

Після публікації «Главкому» про махінації з гуманітаркою у Мінсоцполітики в редакцію звернувся засновник одного із благодійних фондів

СБУ та прокуратура влаштували політичне переслідування низки благодійних організацій. Це стверджує Денис Шевченко, засновник БФ «Фармварта» у коментарі до статті «Главкому» «Гуманітарна катастрофа в уряді Гройсмана. Хто торгував допомогою для України». Разом з тим, він зазначає, що на цьому полі останнім часом і справді існує низка «благодійних» структур, завдяки яким «факти незаконного використання гуманітарної допомоги сягають масштабів катастрофи». Нижче ми наводимо повний текст коментаря Дениса Шевченка.

Із статті у поважному виданні «Главком» від 2 жовтня 2017 р. «Гуманітарна катастрофа в уряді Гройсмана. Хто торгував допомогою для України» я дізнався, що проти благодійного фонду БФ «Фармварта», засновником якого я є, розпочато два кримінальні провадження з боку Київської місцевої прокуратури N 10 та Служби Безпеки України з низкою звинувачень. Хочу надати Вам наші офіційні пояснення.

Дійсно, 29 травня 2017 р. Київська місцева прокуратура N 10 відкрила кримінальне провадження №42017101100000185 та почала активно розсилати листи та викликати на допити представників лікувально-профилактичних  закладів, які є отримувачами благодійної допомоги від нашого Фонду. Нам інкримінують привласнення та торгівлю лікарськими засобами. Хочу зауважити, що дізнавшись про такі дії прокуратури абсолютно випадково, я терміново звернувся до Генерального прокурора України  з проханням перевірити законність та підстави такого провадження. Будучи впевненим, що йде банальна політична помста за мою активну громадську та політичну діяльність, я паралельно звернувся до посольств провідних країн світу, компанії з яких передавали нам гуманітарну допомогу, з проханням про інформаційний захист. На жаль, Генеральна прокуратура перенаправила цього листа до прокуратури м. Києва, а та – безпосередньо до виконавців «замовлення», які відбились банальною відпискою «слідство триває, звертайтесь до суду».

Самі аргументи про привласнення ліків є дещо безглуздими, бо після отримання дарчих листів від компаній-донорів саме «Фармварта» стає власником даних ліків, що апріорі унеможливлює їх привласнення. Саме як власник ми пропонуємо ці ліки лікувальним закладам, і згідно їх замовлень подаємо клопотання на Мінсоцполітики з проханням визнати вантаж гуманітарним.

Ми дуже часто відмовляємо компанії-донору у пропозиціях по отриманню повної кількості запропонованих ліків. Якщо терміни придатності є короткими, а лікувально-профилактичні заклади та організації Червоного Хреста не потребують таких кількостей, ми завжди просимо виключно ту кількість ліків, яка потрібна нашим набувачам. Решту ліків компанія-донор утилізує, або вивозить із країни. Саме так: за утилізацію сплачує компанія-донор, а не компанія, що зберігає ліки, про що помилково йдеться у статті, як і про утилізаційний збір. Вартість утилізації цілої фури ліків, наскільки мені відомо, це тисячі, а не сотні тисяч гривень. Ця інформація для тих, хто пише про якісь спроби ухиляння від платежів. Для потужних компаній з бюджетами у мільярди гривень це зовсім не обтяжливі гроші, і рухає ними бажання допомогти.

Хочу зауважити, за весь час роботи «Фармварти» жоден з отримувачів не поскаржився на необхідність утилізувати частину ліків, бо їх було забагато. Потребу завжди визначає не «Фармварта», а лікарні-набувачі. Виключень не існує.

Наприклад остання партія французьких ліків для покращення зору, попит на які в наших набувачів у 5 разів перевищує пропозицію донора, має термін придатності до 2019 року. Ця компанія вже вдруге проводить разом із «Фармвартою» акцію «Ваш зір – наше життя». У першому етапі препарати отримали військові снайпери, зенітники, водії швидких, хірурги, соціально незахищені верстви населення.

Хочу зауважити: вся робота БФ «Фармварта» є абсолютно прозорою. Майже по всіх передачах ліків ми відразу публікуємо фото/відео звіти на своїй сторінці в Facebook, сайтах pharmnews.net та pharmvarta.org, залучаємо представників місцевих ЗМІ, керівників органів місцевої влади, мерів, губернаторів, народних депутатів і т.д виключно з однією метою: проінформувати населення регіону, що допомога безкоштовна, та допомогти нам прослідкувати за її цільовим використанням. Всі звіти з копіями актів приймання-передачі згідно діючого законодавства ми щомісяця до 5 числа надаємо Міністерству соціальної політики. Уся інформація про отриману нами гуманітарну допомогу є відкритою та міститься на сайті Мінсоцу.

Ми працюємо з провідними фармацевтичними компаніями з усього світу, сума переданої нами допомоги українським лікарням та силовим структурам сягає сотень мільйонів гривень. Десятки тисяч упаковок антибіотиків, противірусних, протизапальних, протигрибкових, вітамінних, протипростудних та інших ліків наші волонтери особисто, або через партнерів, передали безпосередньо на передову. То про якій сепаратизм, згаданий у кримінальному провадженні, може йти мова щодо нашого благодійного Фонду?

Перед тим, як працювати з нами, провідні американські та європейські компанії робили «дью ділідженс» - попередній аудит щодо можливих корупційних ризиків, і «Фармварта» з гордістю його витримала. Після завершення кожної донації великі компанії-донори, бюджети яких більші за бюджет нашої держави, також робили пост-аудит, і знову роботу «Фармварти» визнано бездоганною.

Також визнанням наших досягнень стало отримання національної премії «Благодійна Україна» у номінації «Кращій благодійний фонд  у галузі охорони здоров’я 2016 р.». На церемонії вручення серед інших були присутні пані Марина Порошенко та пані Катерина Ющенко.

Ми провели 11 всеукраїнських благодійних акцій, серед яких «Переможемо рак разом», «Стоп діабет», «Інсульт без наслідків», «Легкі пологи», «Життя без болю», «Мобільні ліки» та ін. Ми врятували десятки тисяч життів.

Щодо списку СБУ. З одного боку, я повністю підтримую дії силовиків, спрямовані на припинення незаконного використання гуманітарної допомоги, бо такі факти дійсно сягають масштабів катастрофи. І до деяких з перелічених благодійних організацій в мене самого могли б виникнути питання. Але мені дуже приємно опинитись поряд з, наприклад, «Лікарями без кордонів». Їх волонтери гинуть у Сирії та Іраку,  намагаючись доставити благодійну лікарську допомогу у зону бойових дій. Також багато інших фондів, я впевнений, стали, як і ми, жертвами околополітичних або бізнесових розборок. 

До речі, БФ «Фармварта» завжди ставив допомогу військово-медичному управлінню СБУ одним з пріоритетів, допомога Фонду для Служби Безпеки сягає десятків мільйонів грн. Про її важливість свідчить почесна Грамота військово-медичного управління СБУ, вручена мені 9  червня 2016 року, «за сприяння Управлінню у виконанні покладених завдань, високий професіоналізм, ініціативу та наполегливість». Я до сих пір пишаюсь цією відзнакою, яких в мене вже більше 50 саме за діяльність як засновника БФ «Фармварта».

Наостанок щодо пана Привалова. Можливо за 2 роки існування «Фармварти» я був одним з головних та послідовних публічних критиків його діяльності у Мінсоц. Я неодноразово особисто на засіданнях Мінсоцу та у соцмережах ставив під сумнів його бажання допомогти у зоні АТО саме нашій, українській армії, про що свідчило блокування ним багатьох гуманітарних вантажів, які мали підвищити обороноздатність нашої армії, включаючи звичайно лікарські засоби та вантажі БФ «Фармварти».

Ще раз підкреслюю: я вважаю усі спроби знищити репутацію «Фармварти» виключно політичним переслідуванням мене провладною політичною силою за постійну боротьбу з корупцією її представників у м. Ржищів, де я є депутатом міської Ради від ВО «Батьківщина», а також за мою постійну публічну критику вищого керівництва країни. Вони роблять все, щоб видавити, знищити морально або фізично усіх, хто становить для них небезпеку, хто бореться за краще майбутнє  своєї країни та не хоче добровільно полишати її.

Засновник БФ «Фармварта»

Денис Шевченко

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: