Трамп обіцяє не відмовлятися від угоди 2015 року із Іраном

Трамп обіцяє не відмовлятися від угоди 2015 року із Іраном
Дональд Трамп

Президент США обирає курс на конфронтацію із Тегераном

Очільник Білого Дому має зробити заяву щодо американської політики відносно Тегерану цієї п’ятниці. Новий курс Вашингтону став результатом компромісу між Дональдом Трампом і його радниками, повідомляє Reuters

Після того як у липні 2017 року Президент США заявив, що має намір оголосити про те, що угода 2015 року із Іраном не відповідає національним інтересам країни, його радники вирішили надати йому низку варіантів політики на розгляд. Як наслідок було вигадано план, яким зберігаються основні досягнення угоди щодо іранської ядерної програми, однак при цьому Дональд Трамп отримає можливість офіційно заявити, то Тегеран не виконує умови цієї домовленості дворічної давності.

При цьому президент США під час контактів із іноземними лідерами переконує їх у тому, що не збирається відмовлятися повністю від угоди із Іраном. Навпаки він закликає своїх європейських партнерів зробити дану угоду іще кращою. На думку Дональда Трампа угода 2015 року була занадто поблажливою щодо Ірану і не зупинить в кінці кінців Тегеран від отримання ядерної зброї. Особливо в цьому контексті його непокоять так звані кінцеві положення, дія яких припиниться після через 10-15 років і які встановлюють обмеження на ядерну програму Ірану.

Загалом же планується найближчим часом оголосити про широку стратегію США щодо Ірану, яка в тому числі буде спрямована на подальшу протидію амбіціям Тегерану в ядерній і ракетній програмах. Одним із елементів такого курсу має стати збільшення інспекцій МАГАТЕ в країні. Окремим об’єктом уваги американської політики має стати фінансова і воєнна підтримка, яку Іран надає терористичним угрупованням на Близькому Сході.

Європейські союзники США відмовилися розглядати можливість проведення повторних переговорів щодо перегляду умов угоди щодо іранської ядерної програми Ірану. При цьому вони поділяють занепокоєння Вашингтону щодо розвитку ракетної програми Тегерану, а також політики щодо посилення впливу в регіоні. Тому європейці відкриті до переговорів щодо нових санкція відносно іранської ракетної програми і координації щодо протидії поширенню впливу Тегерану на Близькому Сході.

Лідери Франції і Великої Британії цього тижня провели телефонні розмови із президентом США, в яких висловили своє занепокоєння щодо можливого рішення Білого Дому заявити про невиконання Іраном зобов’язань по угоді 2015 року. Показовим є те, що європейські дипломати почали підозрювати Дональда Трампа в бажанні нанести удари іранським по ядерним об’єктам, прикриваючись войовничою риторикою щодо Тегерану.  

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: