У Києві через нестачу субсидій можуть бути проблеми з опалювальним сезоном, - нардеп

У Києві через нестачу субсидій можуть бути проблеми з опалювальним сезоном, - нардеп

На думку народного депутата, логіка перерозподілу бюджетних коштів на субсидії по областям сьогодні викликає питання, якщо враховувати рівень доходів населення по регіонах країни

Через недофінансування субсидій на оплату послуг підприємств житлово-комунальної сфери в Києві можливі проблеми з підготовкою до опалювального сезону.

Таку думку висловила народний депутат України, заступник голови комітету ВР з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Олена Бабак, коментуючи розпорядження Кабінету міністрів 558-р від 18 серпня 2017 року.

Згідно з цим документом, уряд перерозподілив 2,4 млрд грн додатково виділених в держбюджеті ресурсів на покриття боргів по субсидіях за вже надані комунальні послуги перед обленерго, ОСББ та іншими постачальниками.

В рамках перерозподілу, обсяг субсидії для Києва було зменшено на 1,5 млрд грн. Водночас для Київської, Полтавської, Херсонської областей обсяг фінансування збільшено на 1,8 млрд грн.

За словами Бабак, в Києві і без того існував значний дефіцит коштів на покриття субсидій, який сформувався ще збільшенням з обсягу в змінах до Держбюджету на 2017 рік.

«Ще до прийняття законопроекту №6600 (про зміни до держбюджету - ред.) Київ заявляв про те, що, якщо не будуть проголосовані зміни до держбюджету, то у міста буде колапс з платежами. І тоді ТЕЦ-6 було зупинено - це була перша ластівка. Чому в підсумку вирішили забрати у Києва, не можу сказати. Але, думаю, це може створити проблему з платежами в місті. Не виключені труднощі з фінансуванням підготовчих робіт до опалювального сезону», - зазначила Олена Бабак.

За словами народного депутата, на кінець літньої сесії ВР в профільному комітеті була інформація про те, що в Київській області є значні проблеми з виплатою субсидій, і рівень заборгованості одержувачів становив близько 2 місяців. У той же час, у міста Києва, згідно з розрахунками експертів, був дефіцит фінансування субсидій навіть за умови виділення повної суми коштів за прийнятим влітку законопроекту №6600.

«Напевно, в уряді чекають опалювальний сезон, компенсацій зараз немає по електроенергії і по газу - це буде йти від надходжень до держбюджету ПДВ від газовиків і енергетиків, а зараз їх немає», - зазначила Олена Бабак.

На думку народного депутата, логіка перерозподілу бюджетних коштів на субсидії по областям сьогодні викликає питання, якщо враховувати рівень доходів населення по регіонах країни.

«Раніше були проблеми з доходами в Донецькій, Луганській і Тернопільській, а ось в Полтавській і Херсонській, яким виділили більше коштів на субсидії, там таких проблем не було помічено», - зазначила Олена Бабак.

Раніше народний депутат озвучувала інформацію, згідно з якою на покриття всіх потреб в субсидіях для населення для оплати житлово-комунальних послуг, в бюджеті на 2017 рік необхідно було закладати не 47 млрд грн, а близько 100 млрд грн.

«Проблема з субсидіями пов'язана в першу чергу з тим, що були відпущені ціни на газ. Темпи зростання цих цін випереджають в рази доходи людей. Якщо доходи росли на 30%, то вартість комунальних послуг зросла вдвічі. Тому бюджет спочатку розраховувався на нереалістичну ситуацію з доходами домогосподарств, - підкреслила народний депутат.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: