У Медведчука звинуватили Марчука у розвалі армії на посту міністра оборони

У Медведчука звинуватили Марчука у розвалі армії на посту міністра оборони
Екс-міністр оборони Євген Марчук

Юрій Загородній нагадав, за що Євген Марчук був звільнений з посади міністра оборони

Про переговори в Мінську і обмін полоненим, а також про звільнення Євгена Марчука з посади міністра оборони в інтерв'ю ІА «Новини України - From-UA» розповів Юрій Загородній, заступник голови громадського руху «Український вибір - Право народу».

Коментуючи заяву Марчука, який «уже півроку не бачив Медведчука в Мінську», Загородній запропонував звернути увагу на діяльність Ірини Геращенко, яка регулярно говорить і пише про спільну з Віктором Медведчуком роботу в гуманітарній підгрупі ТКГ.

До того ж Медведчук, за словами його заступника, ніколи не розповідає про свої плани.

«Медведчук не говорить, а робить... На відміну від Марчука, Медведчук не піариться, не розповідає про те, що збирається зробити... А про те, що зроблено, ми дізнаємося постфактум, як це було з «великим обміном» у грудні 2014-го, коли вдалося повернути 150 наших хлопців. Про деякі деталі Медведчук розповів тільки через кілька місяців: як проходив обмін, як вони йшли по мінному полю, про саперів з міношукачами...», - підкреслив Загородній і нагадав, що завдяки Медведчуку були звільнені 404 людини, троє з яких - в Росії.

Співрозмовник видання також розповів, за що Марчука було звільнено з посади міністра оборони.

«Я довгі роки працював з Кучмою... Він чекав від міністра оборони дієвих реформ, а Марчук провалив роботу практично в усіх напрямках: відсутність ефективної системи управління, зловживання у відомстві, нездатність забезпечити утилізацію боєприпасів, постійні надзвичайні ситуації - фактично розвал армії», - зазначив співрозмовник видання.

До того ж, нагадав Загородній, у Марчука на момент звільнення вже було дві догани. «Перша - в червні 2004 року, після трагічних подій біля села Новобогданівка Запорізької області: в результаті пожежі на артилерійських складах і вибухів боєприпасів загинули, як мінімум, 5 осіб, десятки отримали поранення. Завдано величезної шкоди. До речі, Адміністрація президента напередодні здійснювала перевірку цих складів і за місяць чи півтора до трагедії глава Адміністрації Віктор Медведчук підписав жорстку вимогу на ім'я Марчука за дорученням президента України про негайну ліквідацію всіх недоліків і порушень, виявлених в ході перевірки. Однак міністр нічого не зробив для запобігання трагедії. Тоді Кучма звільнив начальника Генштабу Збройних сил України та головнокомандувача Сухопутними військами, а Марчуку оголосив догану», - розповів співрозмовник видання.

Другу догану, за словами Загороднього, Марчук отримав в серпні через ситуацію в Балаклавській бухті.

«Леонід Кучма вважав Балаклаву стратегічним об'єктом. Свого часу за утримання Балаклавської бухти в неналежному стані був звільнений головнокомандувач Військово-Морськими силами Збройних сил України Михайло Єжель. У квітні 2003 року Кучма під час робочої поїздки до Криму несподівано для всіх змінив маршрут і поїхав оглядати Балаклавську бухту. Після того, що він побачив, рішення про звільнення Єжеля було прийнято блискавично. Через два місяці міністром оборони став Марчук. Я добре знаю, що від нього вимагалося тримати Балаклаву під особливим контролем. Він (Марчук. - Ред.) розвалив навіть те, що ще залишалося в робочому стані. У серпні 2004-го Кучма вирішив знову проінспектувати Балаклаву (звичайно, нікого не попереджаючи). Картина виявилася важкою: майно розформованих військових частин розпродано комерційним структурам. Балаклавська бухта перетворилася в зону VIP-відпочинку - там стояли катери, яхти... тоді Кучма і прийняв рішення про звільнення Марчука. А катастрофа українського вертольота в Туреччині, що формально послужило причиною відставки, стала останньою краплею», - резюмував Юрій Загородній.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: