У Мін’юсті нарахували 3 тисячі рейдерських захоплень за рік

У Мін’юсті нарахували 3 тисячі рейдерських захоплень за рік
Заступник міністра юстиції України з питань державної реєстрації Павло Мороз

Лише в 10% з них власник зміг повернути майно під контроль

Торік Мін’юст зафіксував приблизно 3 тисячі рейдерських захоплень, з них успішних було десь 2 тисячі 700.

Про це в ефірі «5 каналу» заявив заступник міністра юстиції України з питань державної реєстрації Павло Мороз.

На запитання ведучої, чому таку ситуацію дозволила влада, Мороз сказав: «Єдиним можливим засобом, яким можна скористатися - це звернення до суду. А звернення до суду потрібно чекати мінімум 6 місяців, аби отримати судове рішення, яке б набуло чинності».

Як він наголосив, за статистикою, кількість рейдерських захоплень цьогоріч буде меншою, але важлива не кількість рейдерських захоплень, а кількість випадків, коли майно та бізнес, які були захоплені рейдерами, повернулися власникові. І як швидко повернули, тому що швидкість має принципове значення.

Він розповів: «Схема була ще з початку 2000-х років і дуже активно використовувалася рейдерами. Це проведення реєстраційної дії на підставі підробного або неіснуючого рішення суду. Законом цю схему повністю нівельовано, тому що ми передбачили технічну взаємодію між нашим і судовими реєстром. Іншими словами, якщо приходять до вас з рішенням суду, то система мусить автоматично це рішення підтягнути з судового реєстру».

Мороз уточнив: «Судовий реєстр ще не готовий до цього, але ми передбачили, що якщо до реєстратора приносять рішення суду, то реєстратор має переконатися, що це рішення є в реєстрі, якщо там він його не знаходить, він мусить звернутися до суду і лише після отримання офіційної відповіді провести цю реєстраційну дію. Все. Схему закрито».

Нагадаємо, днями виробник побутової техніки Redmond заявив про рейдерське захоплення бізнесу їх українського партнера і генерального дистриб'ютора на території країни - ТОВ «Редмонд-Україна». За інформацією європейського підрозділу Redmond, білякримінальні структури змусили засновника і багаторічного власника компанії-дистрибутора передати бізнес в управління представникам цих структур.

У компанії повідомили, що тільки протягом останнього місяця в ТОВ «Редмонд-Україна» вже двічі змінився топ-менеджмент. При цьому співробітникам другий місяць затримують зарплату. Відзначені факти шантажу персоналу середньої ланки погрозами невиплат при звільненні, а також погрозами особистої безпеки за відмову виконувати розпорядження нового керівництва, пов'язані з недокументированными фінансовими операціями.

За оцінками європейського підрозділу, загальна сума збитків перебуває на межі банкрутства компанії-дистриб'ютора і вже може скласти понад 500 млн гривень (трохи менше $20 млн).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: