У «Народному фронті» прокоментували скандал навколо закупівлі Україною у Польщі БМП-1АК

У «Народному фронті» прокоментували скандал навколо закупівлі Україною у Польщі БМП-1АК
БМП-1АК, які Україна закупає у Польщі
Фото Укроборонпром

Тимчук не вбачає корупційної складової у закупках БМП у Польщі

Україна вимушена закуповувати БМП та комплектуючі у Польщі, оскільки сама їх не виробляє. Про це в інтерв’ю «Главкому» розказав народний депутат «Народного фронту», член комітету з питань нацбезпеки, лідер групи «Інформаційний спротив», воєнний експерт Дмитро Тимчук.

«БМП-1, БМП-2, БМП-3 – це машини російського виробництва. У нас достатньо багато цієї техніки у складі бойових частин, однак починаючи з 2014 року виникла проблема із її ремонтом. Всі комплектуючі виробляються у Росії, починаючи з легендарного двигуна УТД-20», - додав він.

Тимчук уточнив, що частину комплектуючих почали виробляти в України, у першу чергу, приватні підприємства, але повністю проблема не вирішилась. Ми почали закупляти деталі через треті фірми. Ми можемо їх купувати, скажімо, у Білорусі, у країнах Східної Європи, тобто Польщі, Угорщині, Чехії – країнах колишнього соцтабору, у яких в експлуатації також були ці БМП. Ці країни якраз можуть купувати в РФ», - пояснив нардеп.

«Тому коли наші ЗМІ розбиралися із закупками деталей, у нас почали кричати, мовляв, «це корупційні схеми!». Це не так. Ремонтувати техніку необхідно. «Укроборонпром» шукав різні варіанти для закупівлі цих комплектуючих», - додав він.

Крім того, Тимчук віддав належне українським бронетанкобудівникам та ремонтникам, зокрема, Житомирському бронетанковому заводу. «На цьому заводі розроблена схема модернізації. Житомирський бронетанковий запровадив систему установки на БМП-1 двигун Deutz (дойц), ресурс просто непорівнюваний! Deutz удвічі-тричі тихіший, значно економніший, але дорожчий. Однак нам простіше купувати надійніші та ефективніші двигуни в Європі та встановлювати їх на наші БМП, ніж шукати шляхи, як купувати російські через треті країни», - зауважив він.

Тимчук також сказав, що не вбачає корупційної складової у цих закупках. «Однак якщо дивитися збоку, можна провести аналогію з ринком. Коли ви приходите і щось купуєте, чи вас можна звинуватити у тому, що ви берете участь у корупційній схемі, якщо продавець купив свій товар за ціною нижчою, ніж продає? Тож я не думаю, що із цими закупівлями є якийсь склад злочину», - зазначив він.

За словами нардепа, сьогодні відбудеться засідання комітету з питань національної безпеки, і на ньому першим питанням стоїть саме розгляд ситуації навколо закупівель БМП-1. «Після цього ми бачитимемо більш повну картину», - резюмував він.

Як відомо, скандал почався із статті видання «Новое время», в якій йшлося, що Україна втридорога купує у поляків списані на металобрухт чеські БМП-1 1980-х років випуску. Зокрема, в матеріалі йдеться, що польська компанія Wtorplast придбала ці машини у чехів за 20 тисяч євро, після чого продала їх Україні за $205 тисяч. Державний концерн «Укроборонпром», який займається всіма операціями з купівлі та продажу озброєнь, заявив, що поширена виданням інформація є «маніпулятивною, брехливою і бездоказовою» та звинуватив «Новое время» в «інформаційній диверсії проти військово-технічного співробітництва України і Польщі», а також в «диверсії проти обороноздатності держави». Також в держконцерні підкреслили, що всі закуплені Україною БМП-1АК були зібрані не пізніше 2016 року ліцензованим підприємствам на території ЄС, а всі використані вузли і агрегати пройшли відповідний ремонт і стендові випробування відповідно до вимог ISO і технічних норм ЄС.

Натомість польська компанія Wtorplast також заявила, що «інформація, яка була опублікована, не відповідає дійсності і має на меті зірвати важливий міждержавний контракт, завдати шкоди діловій і комерційній репутації, а також має всі ознаки недобросовісної конкуренції».

Детальніше читайте в інтерв’ю Дмитра Тимчука «Главкому»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: