У НАТО прокоментували російську блокаду Азовського моря

У НАТО прокоментували російську блокаду Азовського моря
Прапор НАТО

В Альянсі очікують, коли Росія «зверне з нинішнього хибного шляху»

Командувач Другої постійної військово-морської групи НАТО (SNMG2) Боудевін Бутс вважає, що нарощування військової потуги РФ у Чорному морі після незаконної анексії Криму призвело до збільшення присутності кораблів НАТО у Чорноморському регіоні.

Таку заяву командувач з'єднання оприлюднив у понеділок на прес-конференції на борту фрегата королівських ВМС Нідерландів HNLMS De Ruyter, повідомляє «Укрінформ».

«Ми спостерігаємо нарощування військової потуги Російської Федерації в Чорному морі й значне посилення військової присутності Росії після незаконної анексії Кримського півострова. І це, власне, призвело до ухвалення рішення Варшавського саміту НАТО щодо збільшення нашої присутності у Чорноморському регіоні. Тож коли запитують, чи є зв'язок між частими заходами кораблів НАТО у Чорне море, можемо сказати ствердно: такий зв'язок є», - зазначив Бутс.

Разом з тим, командувач з'єднання SNMG2 заявив, що про розгортання постійних сил НАТО в Чорноморському регіоні йому не відомо.

Відповідаючи на запитання, чи сприятиме НАТО відновленню судноплавства в Азовському морі у разі блокування Росією проходження торговельних суден через Керченську протоку, командувач Бутс сказав: «Я розумію актуальність запитання, але ви запитуєте не тих людей. Ми виконуємо військові операції згідно з наказами командування НАТО. А тут знадобиться політичне рішення Альянсу. Зауважу: ми представляємо оборонну організацію і будемо діяти лише у тому разі, коли наші кораблі будуть атаковані», - наголосив Бутс.

Зі свого боку, керівник представництва НАТО в Україні Олександр Вінніков зауважив, що «політика Альянсу щодо Росії залишається такою ж, як в останні роки, поки триває агресія...дуже важливо розуміти: НАТО не шукає конфліктів і приводів для початку другої холодної війни. НАТО все ще сподівається на поліпшення відносин з Росією. Ми не можемо повернутись до того рівня відносин, які були раніше, до тієї пори, поки Росія не зверне з нинішнього хибного шляху, не розпочне поважати норми міжнародного права».

Як сьогодні повідомлялося, до Одеси прибули з дружнім візитом шість кораблівДругої постійної військово-морської групи НАТО (SNMG2) та Постійної протимінної військово-морської групи НАТО № 2 (SNMCMG2), якими командують морські офіцери Боудевін Бутс і Френк Магінскі.

У складі  з'єднань - ракетний фрегат королівських ВМС Нідерландів HNLMS De Ruyter, фрегат ВМС Туреччини TCG Fatih, фрегат ВМС Румунії ROS Regele Ferdinand, допоміжне судно ВМС ФРН RHEIN, мінний тральщик ВМС Туреччини ANAMUR та мінний тральщик МС Румунії LUPU DINESCU.

Згодом у Міноборони пояснили, навіщо кораблі НАТО прибули в Одесу.

Раніше в Мініфраструктурі заявили, що РФ безпідставно збільшила кількість оглядів суден, які прямують в Україну.

Нагадаємо, у Азовському морі російські силовики затримали 93 судна, якій йшли до українських портів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: