Британські консерватори закликали парламент визнати Голодомор в Україні

Британські консерватори закликали парламент визнати Голодомор в Україні

Дебати про Голодомор відбулися у Вестмінстерській залі британського парламенту

У нижній палаті парламенту Великої Британії (Палата громад) закликали визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом проти українського народу.

Дебати про Голодомор відбулися у Вестмінстерській залі британського парламенту, передає УНІАН.

Ініціатором дебатів виступила член правлячої Консервативної партії у Палаті громад Паулін Лейтем. Вона висловила сподівання, що парламент визнає, що штучний голод в Україні був геноцидом.

Лейтем вже не вперше бере участь у дебатах щодо Голодомору.  Вона закликала уряд Британії приєднатися до 17 країн, які вже визнали Голодомор геноцидом.

«Я перебуваю сьогодні тут, щоби нагадати колегам про це злодіяння, яке сталося в Україні у 1932-1933 роках, і знову закликати, аби уряд визнав цей заполітизований прояв зла геноцидом», — сказала Лейтем.

За її словами, політика Йосипа Сталіна була «мотивована ворожістю проти ідентичності, традицій та культури українців і це сьогодні називалося би етнічними чистками».

«Голодомор в Україні є прикладом злочину, викликаного політичною ідеологією, та який розпалювався через упередження», — наголосила вона.

Окрім Лейтем, на підтримку визнання Голодомору в Україні геноцидом висловились член Лейбористської партії Стівен Паунд та членкиня Шотландської національної партії Карол Монаган.

На дебатах був присутній представник чинного уряду Британії, який сказав, що «уряд зберігає переконання, що визнання цього рішення повинно ґрунтуватися на судовому процесі, який викликає довіру».

Він сказав, що уряд Британії продовжить слідувати цьому підходу.

Нагадаємо, у вересні, виступаючи на дебатах 72-ї сесії Генасамблеї ООН, президент України Петро Порошенко закликав країни-члени ООН визнати Голодомор в Україні в 1932-1933 роках актом геноциду.

У листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Наразі Голодомор визнали геноцидом 24 країни світу, а ще у низці країн – органи влади їхніх окремих територіальних одиниць.

Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932-33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів. 

Раніше, в ході зустрічі з прем'єр-міністром канадської провінції Онтаріо Кетлін Вінн президент України Петро Порошенко повідомив про наміри громади провінції наступного року відкрити монумент пам'яті жертв Голодомору.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: