У стосунках між ЄС і Румунією наростають протиріччя

У стосунках між ЄС і Румунією наростають протиріччя
Парламент Румунії проведе пленарні дебати щодо верховенства права

Європарламент обговорить верховенство права в Румунії

3 жовтня 2018 року Європейський парламент проведе пленарні дебати щодо верховенства права в Румунії за участю прем’єр-міністра цієї країни Віоріки Денчіле. Про це пише видання EU Observer.

До цього віце-президент Європейської комісії Франс Тіммерманс заявив про те, що останні ініціативи в Румунії щодо реформи судової системи можуть поставити під сумнів подальшу боротьбу із корупцією, а також саму незалежність судової гілки влади. За його словами дане занепокоєння розділяють багато громадян Румунії так і представники Європейської комісії.

На сьогодні Брюссель очікує висновків Венеціанської комісії, яка є дорадчим органом Ради Європи, щодо румунських ініціатив в сфері судової реформи. Уряд продовжує наполягати, що реформа необхідна для попередження зловживань із боку прокурорів. 

Сама ж Єврокомісія працює над щорічною доповіддю щодо судової системи, яка має з’явитися в листопаді цього року. Загалом же Брюссель також турбує те як була звільнена антикорупційний прокурор Румунії Лаура Кодруца Кевеші і надмірне насилля поліції в рамках протестів в Бухаресті в серпні 2018 року. За оцінками експертів пропозиції щодо судової реформи в Румунії не є настільки радикальними як реформа судової гілки влади в Польщі. Проте показовим є те, що Румунія є третьою країною Центральної і Східної Європи щодо верховенства права в якій відбудеться пленарна дискусія в Європейському парламенті.

Напруження у стосунках між Брюсселем і Бухарестом додає те, що фракційне об’єднання соціал-демократів в Європейському парламенті закликали розібратися із правлячою соціал-демократичною партією Румунії. Лідер цієї партії і неформальний лідер країни Лівію Драгня нещодавно отримав умовний вирок за махінації на виборах. Фракції соціал-демократів в Європарламенті також не подобається референдум в Румунії щодо легалізації одностатевих шлюбів, який має пройти 6-7 жовтня. Очікується, що за його результатами в Конституції буде закріплена заборона таких шлюбів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: