Україна виробляє з МВФ нову формулу ціни на газ, - Данилюк

Україна виробляє з МВФ нову формулу ціни на газ, - Данилюк

Переговори з МВФ щодо ціни на газ поки продовжуватимуться «на відстані»

Україна і МВФ зафіксували основні принципи в процесі обговорення нової формули ціни на газ, що є однією із головних передумов для виділення наступного траншу, та продовжуватимуть переговори поки що на дистанційній основі.

Про це поінформував міністр фінансів України Олександр Данилюк у неділю за результатами зустрічей з керівництвом МВФ.

«Ми просунулися в перемовинах щодо формули на газ. Ми не досягли остаточної згоди, але ми просунулися, зафіксували певні принципи. Перемовини тривають», – зауважив глава Мінфіну.

Він також прокоментував позиції сторін у цьому питанні.

«Ми не наполягаємо (буквально) на формулі, і до речі, МВФ також не наполягає на якійсь формулі. У нас у програмі зафіксований один ключовий принцип: ціни мають бути на рівні імпортного паритету», – зауважив міністр.

Це, за його словами, означає, що «ціни, за якими продається газ в Україні, мають відповідати цінам на газ, який імпортується в Україну». Тому в базовий розрахунок беруться «не якісь орієнтири на біржі», а реальні ціни імпорту в Україну.

Водночас глава Мінфіну підкреслив: «Взагалі я не хочу, щоб це виглядало (так), що ми зараз граємося з МВФ, а МВФ із нами, що сперечаємося – це не так. Питання ціни на газ – воно надзвичайно чутливе, й ціна має бути справедливою».

Данилюк додав: якщо ціна буде занизькою, «це створюватиме можливості для корупції на ринку». Якщо вона буде зависокою – українці платитимуть більше, виникне потреба в більших субсидіях, а це підвищить навантаження на бюджет, на систему адміністрування субсидій.

«Тому тут треба знайти правильний оптимум. Єдина оптимальна позиція – це імпортний паритет», – зауважив міністр.

Зараз же, за його словами, діє формула, за якою Україна орієнтується на «хаб», тобто на ціну в Німеччині. «Ми зробили попередні розрахунки й дійшли висновку, що це не є коректним орієнтиром для імпортного паритету. Ми подивилися на ціни на газ, який постачається в Україну, там вони відрізняються. Тому ми хочемо взяти ціни реального імпорту», – пояснив Данилюк.

Це також, за його словами, є позицією МВФ.

«Будь-яку формулу, що відповідатиме імпортному паритету, вони підтримають», – наголосив Данилюк.

Проте міністр не прокоментував, як можуть змінитися ціни на газ для населення за новою формулою.

«Зараз ми фіксуємо принципи, далі ми будемо робити розрахунки разом з МВФ, і це вже буде результатом. Зараз я не можу сказати (остаточну ціну – ред.)», – сказав він.

Міністр фінансів ще раз підкреслив, що Україна обирає просування до повної лібералізації ринку газу.

«Тобто вільний ринок – це конкуренція. У принципі, держава не має визначати цього. Коли це робить ринок, то ціни виходять нижчими», – зауважив Данилюк.

Він також уточнив, що переговори з МВФ щодо ціни на газ поки продовжуватимуться «на відстані».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: