Україна піднялась на 10 позицій у рейтингу «Індекс сприйняття корупції»

Україна піднялась на 10 позицій у рейтингу «Індекс сприйняття корупції»
Рівень корупції в Україні став меншим, ніж у Казахстані та Киргизстані, а також другий рік поспіль Україна випереджає Росію

Рейтинг спирається на опитування експертів та бізнесу, які проводить низка міжнародних організацій

За останній рік Україна дещо поліпшила свої позиції в рейтингу «Індекс сприйняття корупції», повідомила 29 січня міжнародна організація Transparency International. За результатами опитувань експертів та представників бізнесу, Україна набрала 32 бали зі ста можливих, на два бали більше, ніж торік, і посіла 122 місце за підсумками 2018 року. Розділивши його з Малі, Малаві та Ліберією. Українській владі бракує політичної волі для швидких та незворотних реформ, окрім того, більшість міжнародних рекомендацій за останній рік не виконано, так пояснюють експерти українські позиції в рейтингу. Водночас певне поліпшення, на їхню думку, викликано тим високим рівнем корупції, який був у час правління екс-президента Януковича, і з яким порівнюють нинішню ситуацію.

32 бали зі 100 можливих, 122 місце, поруч із Малі, Малаві та Ліберією. Такими є показники України в оприлюдненому 29 січня рейтингу «Індекс сприйняття корупції-2018», який щороку укладає міжнародна організація Transparency International. Рейтинг спирається на опитування експертів та бізнесу, які проводить низка міжнародних організацій.

Найвищий бал у рейтингу мають держави, в яких корупцію вважають мінімальною; найнижчий – найбільш корумповані країни. Так, Данія в останньому рейтингу набрала 88 балів зі ста можливих і посіла перше місце (вважається найменш корумпованою країною), Нова Зеландія – 87 балів, Фінляндія, Сингапур та Швеція – по 85 балів.

Менш корумпованими, ніж Україна, є всі країни ЄС, включно з Болгарією, яка має найгірші показники в Євросоюзі – 42 бали.

Із пострадянських держав Україну випередили всі країни Балтії, а також Грузія, Вірменія Молдова і Білорусь.

Проте є і позитивні новини: рівень корупції в Україні став меншим, ніж у Казахстані та Киргизстані (які набрали відповідно 31 та 29 балів), а також другий рік поспіль Україна випереджає Росію, яка раніше вважалася менш корумпованою за Україну. Росія набрала в «Індексі сприйняття корупції-2018» 28 балів. В Україні рівень корупції вважається меншим, ніж, наприклад, у Гондурасі, Лаосі, Мексиці та Кенії.

Трансперенсі Інтернешнл Україна відзначає часткове виконання рекомендацій організації на 2018 рік щодо створення Антикорупційного суду. Україна прийняла відповідне законодавство, проте повноцінний запуск Вищого антикорупційного суду перенесено на 2019 рік.

Організація також розробила рекомендації для української влади на 2019 рік, серед яких перезапуск НАЗК, впровадження належної автоматичної перевірки декларацій і моніторингу рівня декларантів, забезпечення ефективної роботи реєстру бенефіціарів, продовження реформи публічних закупівель.

В час правління Віктора Януковича позиції України у рейтингу були вкрай тривожними: 26 балів зі ста можливих. Експерти оцінювали це як «згортання демократії».

Нинішні 32 бали – вселяють надію. Адже, тих, хто набирає від 31 до 60 балів – називають країнами, які «намагаються боротися з корупцією». Україна потрапила до цієї групи лише за підсумками 2018 року.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: