Україна за рік піднялася в світовому рейтингу миролюбності

Україна за рік піднялася в світовому рейтингу миролюбності

Україна за минулий рік знову піднялася на дві позиції вгору - тепер з 154 на 152-у позицію, обійшовши Росію

За минулий рік рівень миролюбності в 92 країнах погіршився, тоді як його поліпшення зафіксовано в 71 країні.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на щорічний звіт «Світовий показник спокою».

Відповідно до дослідження, за рік середній світовий індекс спокою впав на 0,27% -  до 2,1 за шкалою. Тим часом найкращий показник має Ісландія - 1,096, а найгірший - як і минулого року Сирія - 3,6.

Автори доповіді зазначають, що з 2008 року погіршення рейтингу становить 2,38%, а останнім роком поліпшення був 2014 рік.

Україна за минулий рік знову піднялася на дві позиції вгору - тепер з 154 на 152-у позицію, обійшовши Росію. Однак обидві країни перебувають у категорії з дуже низьким рівнем спокою: відповідно 3,113 і 3,16 балів.

Зазначається, що це найгірші показники для пострадянського регіону (без країн Балтії). Кращі показники має Молдова і Казахстан (відповідно 64-е і 70-е місця), далі йде Білорусь та Гррузія (на 101-ій і 102-ій позиції). Конфліктуючі Вірменія та Азербайджан посіли 120-е і 132-е місця.

В індексі констатується, що військовий конфлікт коштував українській економіці минулого року 20% ВВП. Роком раніше втрати України оцінювали у 20,4% ВВП.

Україна також серйозно поліпшила свої позиції у підрейтингу мілітаризації, опустившись з 12-го на 24-е місце. Найбільш мілітаризованими країнами як і раніше визнали Ізраїль, Росію, Північну Корею, а на четверте місце вийшли США, випередивши Сирію.

Найбільш доброзичливим і мирним регіоном знову визнали Європу. У десятку найбільш спокійних країн увійшли Ісландія, Нова Зеландія, Австрія, Португалія, Данія, Канада, Чехія, Сінгапур, Японія та Ірландія. Закривають список з 163 країн Ірак, який обійшов Південний Судан, Афганістан та Сирію.

Відомо, що соціологи при складанні рейтингу аналізують такі показники: політична передбачуваність, економічна стабільність, ситуація з правами людини, ступінь згуртованості суспільства, рівень терористичної загрози.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: