Понад половину кредитів українцям дають із порушенням їхніх прав - дослідження USAID

Понад половину кредитів українцям дають із порушенням їхніх прав - дослідження USAID

Позичальники не отримують достатньо інформації щодо кредиту, який збираються оформити

Частина договорів про надання споживчого кредиту, які пропонують до підписання своїм клієнтам українські фінустанови, суперечать чинному законодавству. Про це свідчать результати дослідження, проведеного в рамках проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».

«Більше 50% договорів про надання споживчого кредиту містять несправедливі умови для позичальника», - зазначено у прес-релізі проекту USAID.

Згідно з результатами дослідження, позичальники не отримують достатньо інформації щодо кредиту, який збираються оформити. Так, більш ніж третина всіх проектів договорів не містять детального розпису сукупної вартості кредиту. У 17% випадків документи не визначають чіткого графіка платежів.

Крім того, більше половини договорів споживчого кредитування, які видають фінустанови, порушують право позичальника на дострокове повернення кредиту.

«Дослідження показало, що український споживач все ще залишається вразливим та незахищеним під час отримання кредитів. Далеко не всі фінансові установи встановлюють чесні та прозорі процедури споживчого кредитування, – прокоментувала заступник керівника проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» Юлія Вітка.

Вітка також висловила надію, що ситуацію має змінити на краще Закон «Про споживче кредитування», що почав діяти влітку. «Проект буде здійснювати моніторинг дотримання цього закону», - зазначила заступник керівника проекту USAID.

Комплексне дослідження проводилося компанією GFK-Ukraine і вивчало основні види споживчих кредитів, які надаються банківськими та небанківськими установами в рамках проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: