Українські консули зустрілися в «Лефортово» з шістьома моряками

Українські консули зустрілися в «Лефортово» з шістьома моряками

Зустріч консулів з моряками відбувалася у присутності працівників СІЗО

Консули України в Російській Федерації у вівторок, 11 жовтня, відвідали у московському СІЗО «Лефортово» ще шістьох українських військовополонених моряків.

Про це повідомив директор Департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев.

«Консули зустрілися з шістьма нашими військовополоненими, зустрілися там же, в СІЗО «Лефортово». Ця зустріч відбувалася в слідчому кабінеті. Спілкуватися довелося у присутності та під контролем працівників СІЗО. Розмова фіксувала на записуючий пристрій», - розповів Погорельцев.

Він заявив, що стан здоров'я моряків задовільний.

«Тримаються мужньо. В принципі, скарг на умови утримання або застосування щодо них якогось фізичного впливу немає. Тримаються в камерах по дві особи. Камери обладнані досить нормально, там холодильник, телевізор. Можуть виписувати книжки собі - користуватися бібліотекою», - зазначив дипломат.

За його словами, моряки сподіваються, що незабаром зможуть повернутися в Україну.

«Консули намагаються підтримувати моряків і, в принципі, доводять офіційну позицію країни щодо статусу моряків як військовополонених, інформують про заходи, які вживаються керівництвом країни для їх звільнення і повернення на Батьківщину», - заявив Погорельцев.

«Надається кваліфікована правнича допомога за рахунок держави. Посольством переказано разову грошову допомогу кожному з моряків, але, щоправда, моряки, яких сьогодні відвідували, ще не підтвердили її отримання, але отримають, очевидно, ближчим часом», - додав він.

Також дипломат уточнив, що 12 грудня консули планують відвідати останніх п'ятьох моряків. «Сподіваємося, що зустріч відбудеться. Заплановано, що відбудеться зустріч з наступними п'ятьма моряками», - заявив Погорельцев.

Як відомо, Росія відмовляється вважати захоплених українських моряків військовополоненими.

Нагадаємо, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід із порту Одеса до порту Маріуполь. Російські спецназівці обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Підконтрольні Росії «суди» в окупованому Криму заарештували на два місяці усіх затриманих українських моряків.

Троє поранених українських моряків перебувають у московському СІЗО «Матроська Тиша». Їх відвідала омбудсмен РФ Тетяна Москалькова. Вона вважає, що моряки під час інциденту в Керченській протоці 25 листопада «не розуміли, що вони порушують кордон».

Решта 21 моряк утримується в московському СІЗО «Лефортово».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: