Українською газотранспортною системою керуватимуть іноземні компанії – Коболєв

Українською газотранспортною системою керуватимуть іноземні компанії – Коболєв

Керівник «Нафтогазу» дав зрозуміти, що крім італійської Snam S. p.A. і словацької Eustream a.s. в українській ГТС зацікавлені й інші іноземні компанії

Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв розповів, що іноземна компанія або, можливо, консорціум компаній, які будуть залучені до управління української ГТС, будуть мати керуючий пакет і контролювати всю роботу газотранспортної системи, передає кореспондент 112.ua.

«Зараз розглядається варіант, коли консорціум буде контролювати всю роботу ГТС і буде мати по суті керуючий пакет, це важливий момент і важлива умова, яку ми почули від всіх учасників. Буде це концесія або лізинг – це в процесі обговорення. Точно можу сказати, що про жодний продаж магістральних газопроводів мова не йде», - заявив Коболєв на конференції Oil&Gas у Києві.

Коболєв також зазначив, що крім вже відомих компаній італійської Snam S. p.A. і словацької Eustream a.s., у співпраці з українською ГТС зацікавлені й інші компанії.

Як відомо, дві компанії ще в квітні підписали з «Укртрансгазом» меморандум про взаєморозуміння щодо спільної оцінки можливостей співробітництва у використанні та розвитку газотранспортної системи (ГТС).

«Наскільки я розумію, другий консорціум (компаній, які можуть бути залучені до управління) поки не називався. До тих пір, поки він сам про себе не скаже, про них говорити некоректно», - сказав Коболєв, зазначивши, що російського «Газпрому» серед потенційних партнерів української ГТС точно немає. «Росія не потрапляє до переліку країн, компаніям яких дозволено законом стати учасником цього консорціуму. І я думаю, що з одного боку закон і в даній політичній ситуації... враховуючи наш негативний досвід роботи з «Газпромом», я не бачу сенсу...», - сказав голова НАК «Нафтогаз України».

У той же час, він підкреслив, що вважає правильним кроком залучення до управління ГТС іноземного партнера, оскільки це єдина гарантія зробити неможливим повернення до старих схем.

Як відомо, на вимогу МВФ і секретаріату європейського енергоспівтовариства «Нафтогаз України» повинен провести анбалдінг, виділивши зі своєї структури функцію транспортування газу в окрему структуру. Мінпаливенерговугілля наполягає на тому, що ГТС повинна бути передана до держкомпанії «Магістральні газопроводи України», якою буде керувати Міністерство. У той же час, НАК «Нафтогаз України», який володіє 100% акцій ПАТ «Укртрансгаз», повідомив про проведення внутрішньої реорганізації компанії і створення в структурі філії «Оператор ГТС України». Андрій Коболєв відмовився відповісти на питання ЗМІ, чи буде, незважаючи на проведену реорганізацію, ГТС передаватися до держкомпанії «Магістральні газопроводи України». «Ми зараз у процесі, відповідно, давайте дочекаємося...» - сказав він.

Обсяг транзиту природного газу в українській ГТС на 2017 рік заплановано в обсязі 74 млрд куб. м, за середньозваженою ставкою транзиту по території України 2,65 дол. за тис. куб. м на 100 км.

Крім того, під час огляду узбіччя дороги у м. Золоте – 4 Попаснянського району Луганської області, виявлено малогабаритний реактивний вогнемет МРО-А «Бородач».

Відповідно до тактико-технічних характеристик МРО-А його країною-виробником є Російська Федерація.

За інформацією Міністерства оборони України, малогабаритний реактивний вогнемет МРО-А на забезпеченні Збройних сил не перебуває.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: