В БПП запевнили, що зняття мораторію на продаж землі піде тільки на благо селянам

В БПП запевнили, що зняття мораторію на продаж землі піде тільки на благо селянам
Павло Різаненко

В Україні якомога швидше треба запускати ринок землі, бо нинішня ситуація не має нічого спільного з ринком і справедливістю. Про це заявив народний депутат «Блоку Порошенка» Павло Різаненко в коментарі «Главкому».

«Ситуація, що склалась з мораторієм, не має нічого спільного з ринком і справедливістю, – наполягає Різаненко. – Власники паїв по чотири гектари знаходяться в умовах, коли монопольний орендар платить їм стільки, скільки вирішить. Хоча є випадки, коли виникає епізодична конкуренція між орендарями – і тоді ціна оренди може доходити до 150 доларів за гектар. Зняття мораторію не зробить гірше – якщо хочеш здавати в оренду, то продовжуєш це робити. Але в тебе буде додаткова опція і з’являться інші гравці, які розглядатимуть ділянку не тільки як виробничий об’єкт, а й як інвестицію. З’являється конкуренція з орендарями, а конкуренція – це завжди дуже добре».

На думку депутата, на першому етапі відкриття ринку держава повинна регулювати мінімальну ціну та знайти спосіб кредитувати фермерів для купівлі землі. Різаненко наводить приклад механізму, який діє в Сполучених Штатах: «Щоб увійти в сільськогосподарський бізнес, заснувати ферму, потрібне відносно дешеве довгострокове фінансування на 20–30 років, яке можна отримати тільки під заставу самої землі і нерухомості. Найдешевше фінансування може забезпечити держава, але це не кредитування в прямому сенсі. В Штатах є приватна компанія, яка торгується на Нью-Йоркській фондовій біржі і розміщає там довгострокові облігації під гарантії уряду США. Вартість цих грошей мінімальна. А далі ця ж компанія через мережу приватних банків, які, по суті, виступають сейлз-офісом, надає довгострокові кредити потенційним фермерам на купівлю землі».

Нагадаємо, за урядовою концепцією земельної реформи, ринок землі запускається виключно між фізичними особами – громадянами України. Серед інших обмежень, які пропонує уряд, – продаж «в одні руки» не більше 200 гектарів та пеня в 50% за перепродаж ділянки в перші три роки після купівлі.

Більше думок молодих депутатів про земельну реформу читайте в проекті «Главкому» «Готуємось до землі. П'ять головних питань про найскандальнішу реформу»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: