В Італії розпочався суд у справі бійця Нацгвардії Марківа

В Італії розпочався суд у справі бійця Нацгвардії Марківа
Віталій Марків спочатку перебував у клітці в залі суду, але йому дозволити вийти і сісти біля адвоката

Справу розглядатиме суд присяжних

У місті Павія на півночі Італії 6 липня почався судовий процес у справі бійця Національної гвардії України Віталія Марківа.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Марківа обвинувачують у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Роккеллі, російського перекладача Андрія Миронова і в спробі убивства французького фоторепортера Вільяма Ругелона 24 травня 2014 року під час воєнних дій біля Слов’янська Донецької області.

Сьогодні на засіданні присутні сам Марків, якому дозволили вийти з клітки у судовій залі і сісти біля свого адвоката, його мати із чоловіком-італійцем, а також батьки й наречена Андреа Рокеллі.

Справу розглядатиме суд присяжних. Журналістів із камерами в залу суду наразі не пустили – судді визначають, які саме дві знімальні групи будуть допущені. Попередньо адвокати обох сторін не висловили заперечень щодо відеозйомок.

За прогнозами захисника Марківа, цього місяця відбудеться лише кілька засідань, потім процес продовжиться вже восени.

Потерпілою стороною на процесі виступають родина загиблого фотожурналіста з адвокатом Алессандрою Баллеріні, профспілкова Федерація італійської преси і регіональна Асоціація журналістів Ломбардії.

Адвокат нацгвардійця Віталія Марківа, якого звинувачують у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Роккеллі, планує запросити на процес у Італії свідків з України.

Раніше міністр внутрішніх справ Аваков обговорив з послом Італії справу нацгвардійця Марківа.

У липні 2017 року в Італії за підозрою в причетності до вбивства на Донбасі фоторепортера Андреа Роккелі арештували українського військового Віталія Марківа. Затриманий українець виявився заступником командира в батальйоні Нацгвардії.

Національній гвардії не приходило офіційне сповіщення про затримання бійця, у МВС зазначили, що Марківа затримали, коли він приїхав у відпустку до Італії.

Тоді ж Генеральне консульство України в Мілані звернулося до суду міста Павіа з клопотанням надати інформацію про підстави та обставини затримання українця. Пізніше в Генпрокуратурі повідомили, що Марків має подвійне громадянство.

Адвокат українського нацгвардійця Раффаеле Делла Валле вперше зустрівся із своїм клієнтом 6 липня, після чого заявив, що Марків не розуміє мотивів арешту, крім того, заперечує причетність до смерті Роккелі.

Українська сторона повідомила про те, що готова надати суду в Італії всі наявні документи у справі затриманого нацгвардійця.

Адвокат Марківа Раффаело Делла Валле під час візиту до України у жовтні зібрав свідчення, які, на його думку, мали допомогти довести невинуватість підзахисного.

16 листопада 2017 року суд в Італії відхилив клопотання Віталія Марківа та не змінив йому запобіжний захід з ув'язнення на домашній арешт. Адвокат Марківа Делла Валле заявив про упередженість слідства.

За час слідства в Італії та Україні організовували декілька акцій на підтримку Марківа. Зокрема, 25 січня мітинг відбувся поблизу Міністерства юстиції Італії в Римі, а 5 липня 2017 року, одразу після арешту підтримати українського нацгвардійця вийшли в Лондоні під будівлю італійського посольства.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: