В ЄС призначили дату розгляду претензій Угорщини до України

В ЄС призначили дату розгляду претензій Угорщини до України

Угорщина звернулася з проханням винести питання про український закон «Про освіту» на розгляд наступної зустрічі Ради міністрів закордонних справ

Слухання Європейському союзі питання про претензії Угорщини до мовної статті закону України про освіту в призначили на 16 жовтня. Про це повідомили Радіо Свобода дипломатичні джерела в ЄС.

За інформацією цих джерел, Угорщина звернулася з проханням винести питання про український закон «Про освіту» на розгляд наступної зустрічі Ради міністрів закордонних справ і, це питання буде включене до пункту «Інше» в порядку денному міністерської зустрічі, яка має відбутися в Люксембурзі.

Як стверджують джерела Радіо Свобода у Раді ЄС, запит офіційного Будапешта був прийнятий, але до ідеї перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у Брюсселі ставляться скептично і кажуть, що переглядати цей уже підписаний, ратифікований усіма державами ЄС, включно з Угорщиною, і чинний міжнародний договір практично неможливо.

Нагадаємо, 28 вересня глава МЗС України Павло Клімкін направив 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії. Висновки Комісії стосовно закону будуть готові до грудня.

Міністерство закордонних справ України із здивуванням сприйняло заяву глави МЗС Угорщини Петера Сійярто стосовно перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Сійярто заявив, що Угорщина не підриватиме єдність Євросоюзу у питанні антиросійських санкцій через положення закону про освіту в Україні. Проте він зауважив, що Угорщина блокуватиме всі кроки зі зближення України та ЄС в рамках програми «Східне партнерство» та будь-які ініціативи, що сприяють євроінтеграції України.

9 жовтня Клімкін у Twitter запропонував Сіятро разом відвідати Закарпаття та обговорити мовні положення закону про освіту. Проте Сійярто відмовився зустрічатися з міністром закордонних справ України.

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи на осінній сесії проведе термінові дебати щодо ухваленого в Україні закону «Про освіту».


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: