В Мінагро натякнули, що українськими чорноземами вже давно користуються араби і китайці

В Мінагро натякнули, що українськими чорноземами вже давно користуються араби і китайці

Не можна зневажати мільйони українців, які мають у власності актив, який їм надала держава, мають право ним володіти, користуватися, розпоряджатися, зазначив Кутовий.

Міністр аграрної політики Тарас Кутовий в інтерв'ю «Главкому» натякнув, що серед власників тих великих холдингів, які сьогодні обробляють землю України, є і представники Саудівської Аравії, і китайці.

«Давайте дивитись не тільки на потенційні ризики. По-перше, цим ми досягаємо елементу соціальної стабільності. В силу бідності значна частина людей в сільській місцевості живе з паїв, з орендної плати за них. Вони можуть бути затиснуті обставинами і продати ці паї, а завтра не мати джерел для існування. Ми знімаємо цю проблему. По-друге, ми досягаємо певного ціноутворення. От кажуть: наприклад, гектар буде коштувати 50 доларів, дадуть вам ті 50 доларів, надурять і все. А так ми будемо знати, що в такій-то області договір оренди на 10 років може коштувати стільки-то, і буде всім очевидно, що земля точно не коштуватиме дешевше, ніж це право оренди. Це створить додаткову стабільність для інвесторів, додаткову ліквідність – бо чим легше тобі продати бізнес, тим більше ти готовий за нього віддавати на етапі входу, це правильний підхід. Чи повинні ми йти далі? Повинні. Та моя філософія така: краще зробити один крок, аніж задатися метою зробити три і не зробити жодного», - розповів Кутовий.

Міністр зазначив, що поетапний рух щодо продажу землі приведе до цивілізованого ринку.

«Не можна зневажати мільйони українців, які мають у власності актив, який їм надала держава, мають право ним володіти, користуватися, розпоряджатися, але це право «розпоряджатися» у них забрано. Сотні тисяч цих людей вже померли і не скористались своїм правом. Я не розумію, в чому тут проблема? От хтось в селі помер. Чому сусід не має права купити його пай, якщо живе в цьому ж селі, є громадянином України і пропонує за нього достойні гроші? Ну давайте виставимо йому обмеження: наприклад, що можна мати не більше 50 гектарів. Та якщо в рамках села, навіть одного поля у нього буде не 4, а 16 гектарів, що критичного відбудеться в контексті державної безпеки і прав громадян? Нічого. Більш того, система існує. Коли громадянин змінює українське громадянство, то він протягом року повинен продати землю, в законі це прописано, це діє. І на завершення. От кажуть: як це, іноземні власники будуть обробляти землі в Україні… Вибачте, а ви що думаєте, що серед власників тих великих холдингів, які сьогодні обробляють землю України, немає ні представників Саудівської Аравії, ні китайців?», - підкреслив міністр.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: